Frågor & svar och skog, fastigheter, teknik och fondavgifter

Tack för alla frågor till mejlen senaste tiden – här kommer svaren. Fler frågor och svar kommer som vanligt i aktiechattarna på privataaffarer.se om fredagarna.
Jag äger andelar i Euroforest och har blivit tilldelad teckningsrätter.
Är det en bra ide att satsa mera pengar i detta bolag?
Ja, det tycker jag. Signalerna från bolaget är positiva och skog i EU-länder är inte särskilt hög risk. Teckningskursen är klart under det av bolaget beräknade substansvärdet per aktie.

Arcam har ju klättrat stadigt ett tag. Jag äger inga nu, men gjorde en liten vinst när jag sålde.  Hur bedömer du den aktien efter det som kom ut (150 SYSTEM/ÅR )? Det har ju nyligen varit en rek. på den upp till 180 kr (snart där ju). Vad tror du den kan maxa… för de brukar ju ha en bra höst/vinter när det gäller orders.
Arcam är fortsatt en intressant chansaktie, men för de flesta är det lite för hög risk. Deras verksamhet är i vart fall minst sagt spännande och jag önskar det gick att säga vad en rimligt hög kurs vore om framgångarna håller i sig.

Jag har ca 2 miljoner kvar att investera som kan stå och jobba för framtiden, men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga för att det ska bli så bra som möjligt. Jag är ingen person som har tid att hålla koll på vad som händer med börsen och följa den varje dag, så jag behöver något som känns lugnt och OK. Sparhorisont, ca 5-10 år, beroende på vad som händer i livet. Men du får gärna hjälpa mig på vägen och tipsa om vad som hade kunnat vara bra att investera dessa pengar i.
Spiltan Räntefond Sverige är det tryggaste och utanför ISK, alltså i vanlig depå, bör du få någon procent om året. Kan du avvara kapital i tio år är en lite mer lönsam idé att köpa ett par investmentbolag och resten i utdelningsaktier som de på hernhag.se/utdelningar eller preferensaktier som ger 5-8 procents direktavkastning om året. Köp då och då de kommande åren, främst om det går ner mer. Strunta i kursen för de aktier du köpt, behåll aktierna så länge bolagen höjer eller åtminstone behåller utdelningen. Navigera alltså utifrån utdelningstrenderna och fokusera mot dem. Gör detta gärna i ISK.

Jag vill fråga hur fastighetsaktier och deras värde kan reagera ifall det blir höjd ränta, och kraftiga prisfall på fastigheter. Är det skillnad på om fastighetsbolaget endast förvärvar och hyr ut fastigheter kontra bolag som bygger och säljer osv? Exempel REIT bolaget Realty Income som inte har så stora lån förhållandevis som drabbar räntekostnader osv (fler nyemissioner istället som håller ner lånedelen) men ganska så säkra intäkter med hög uthyrningsgrad på minst 96% av beståndet historiskt? Och om man jämför liknande situation i Sverige för exempel Castellum? Om vi också bortser ifrån att Sverige kanske har mer övervärderad fastighetsmarknad än USA för tillfället.
Alla fastighetsbolags aktier kan hicka till om räntorna börjar stiga, men stigande räntor brukar betyda stigande inflation vilket gör att värdet på fastigheterna kan öka liksom hyrorna. Hyrorna höjs med viss fördröjning, medan räntor på rörliga lån slår igenom snabbare. Högbelånade fastighetsbolag är förstås känsligare för högre räntor och REIT:s är i regel lite lägre belånade än vanliga fastighetsbolag. Castellum är lite lägre belånade än det med störst hävstång i Sverige.

Vad gäller att köpa någon investmentsbolagsfond, låt oss ta
Spiltan Aktiefond Investmentbolag som ett exempel:
http://www.spiltanfonder.se/fonder/aktiefond-investmentbolag
De har 0,2 % i förvaltningsavgift samtidigt som de bolag de investerar i
också har en förvaltningsavgift, t ex Investor med 0,2 %, då innebär ju det
att man får betala förvaltningsavgift flera gånger om. Det köp man då gör
i Spiltan Aktiefond Investmentbolag innebär väl då att man i praktiken
får mer i förvaltningsavgift.?
Ja, det blir lite som fond-i-fond. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har en avgift och investmentbolagens centrala administration/förvaltning kostar också lite. Att köpa investmentbolagens aktier direkt kan därför spara fondens kostnader 0,2% per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)

Marcus Hernhag
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.