Jag har sålt ut i Betsson och H&M

Mars månads affärer för mig privat är att jag sålt mitt kortare innehav i Betsson och min mångåriga position i H&M.

Båda transaktionerna går i samma linje som när jag sålde Clas Ohlson. Återförsäljare till konsumenter står inför fortsatt stora förändringar och jag byter strategi där bort till andra konsumentvarubolag.

Betsson ser inte att återgå till positiv kurstrend och även som spelutredningen med dess förslag är inräknat i kursen så innebär det faktum att speloperatören får betala skatt lägre vinster och troligen även lägre utdelningar framöver. Jag köper hellre mer aktier i Netent och går in i Evolution Gaming, som levererar system till kasinobolagen. Eller andra konsumentbolag som inte är återförsäljare.

I H&M var rapporten ännu ett steg bort från stigande rörelsemarginal. Det var inte det jag ville se. Nu säger ledningen bara att det är ”realistiskt” men tuffare att nå bättre marginal i år. Investeringarna och utdelningen är fortfarande större än kassaflödet från verksamheten, även om just detta kvartal är säsongsmässigt svagt.

H&M har 8,4 miljarder kr i likvider (drastiskt lägre än för ett år sedan) och 16,1 miljarder som ska delas ut, varav 8 miljarder nu i vår. Samtidigt är det fortsatt full gas när det gäller nya butikskoncept. H&M har idag sju varumärken och ett åttonde drar igång i höst i London. Kläder och fika i samma butik är tydligen det H&M tror ska funka. Sic! Ett nionde varumärke planeras därefter. Det här betyder ytterligare investeringar i inventarier och marknadsföring och det tar alltid 1-2 år innan en ny butik blir lönsam. Samtidigt innebär alla butikskontrakten en allt mindre flexibilitet, ju längre kontrakt som tecknas desto dyrare att säga upp om e-handeln slår ännu hårdare framöver och butiker måste stänga eller flytta till mindre lokaler. Ovanpå alltihopa en försäljning som fortsatt är svag i jämförbart antal butiker.

Jag ser inga utdelningshöjningar för H&M de närmaste åren, snarare risk på nedsidan även om det nog inte är någon stor fara.

Jag har nu kastat ut återförsäljarna av konsumentvaror i butik ur min portfölj efter att under drygt ett år ha sålt först Byggmax samt nu Clas Ohlson och H&M. Likviderna från Betsson har investerats i befintliga portföljinnehav. H&M-pengarna går nog samma väg framöver.

I nästa börskrasch köper jag gärna SCA Hygien eller amerikanska P&G. Annars är jag nöjd med Swedish Match och Boston Pizza Royalties Income (som är en royalty-trust och får procent på intäkterna från pizzabutikerna och är därmed inte direkt en butikskedja).

9 reaktioner till “Jag har sålt ut i Betsson och H&M”

  1. Betsson åkte ut för min del också, tyvärr. Jag kan inte riktigt förstå varför Betsson inte återgår till gamla nivåer, jag har trots allt förtroende för ledningen och det känns som ett välskött företag.

    1. Ökad konkurrens, prispress, högre skatter, men de borde vara nära en botten kursmässigt.

  2. Sålde också H&M för en vecka sedan. Min anledning utgår från en enkel metodik: observation. Jag har under ett års tid funderat på hur ofta det är rea i klädbutiker i köpcentrum. Det är ju konstant reor! Så var det inte förr. I just H&M’s butiker tycker jag dessutom att det varit ovanligt glest med kunder. Visst kommer ”billigare” kläder behövas framöver, men när man numera kan köpa märkeskläder från förra säsongen och ibland från samma säsong för samma pris tror jag att folk hellre går på ett välkänt märke – och beställer bekvämt på nätet. Tror inte alls på H&M’s e-handel, det finns för många etablerade redan med bättre utbud till bra priser. Om inte H&M hittar på något radikalt tror jag deras glansdagar är över. En gissning: före midsommar går kursen under 200 kr, och det kommer dröja länge innan den når över denna kurs igen (om någonsin). Eller så har jag fel och då är det ju bara att ”fynda” runt 200 kr!

  3. Vad får dig att tro att HM inte försöker få in mer flexibilitet i sina nya hyresavtal? Stäm av det med några fastighetsbolag så får du nog en annan bild.

    1. Det kanske de gör, men kortare och flexiblare avtal blir å andra sidan lite dyrare än långa.

  4. Du skriver att du gärna köper SCA Hygien eller amerikanska P&G vid nästa börskrasch. Hur mycket ska börsen backa för att du ska kalla det för krasch, typ 2007-2008?
    Funderar också om jag ska öka på mitt lilla innehav i SCA eller om jag ska eller satsa på Holmen eller Stora Enso som har lite större direktavkastning, har du något förslag angående det?

    1. Det kan räcka med en liten rekyl också, annars skulle jag nog säga att 30 procents nedgång är en krasch. Holmen och Stora Enso är skogsbolag, men SCA via hygiendelen och P&G har konsumentvaror och därmed är de av mera konjunkturstabil natur. Vad som är bäst beror lite på vad du är ute efter för typ av bransch och risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)