Drabbar butiksdöden Realty Income?

Läsarfråga: Äger en större post i Realty Income och funderar på hur klokt det är framöver med trolig butiksdöd i framförallt USA. Realty income äger ju inte bara butikslokaler, men du förstår min fundering. Jag ser att du har kvar ditt innehav. Hur går dina tankar? Vore oerhört tacksam för input!

Det är nog ingen fara även om det är mest retail i bolagets portfölj. Realty Income lyckades t.ex. göra sig av med bokaffärerna när det begav sig. Troligen är det en viss fördel med fokuset mot annat än sällanköpsvaror, alltså mer mot hälsovård och dagligvaror som apotek och restauranger, etc.

Jag är mer orolig för fastighetsbolag med gallerior, där riskerar uthyrningsgraden att öka då många butiker inte lönar sig. Jag har därför hellre Realty Income än Atrium Ljungberg.

Sen är en trend dessutom att även ehandlare som Amazon börjar med fysiska butiker som Amazon Go.

11 reaktioner till “Drabbar butiksdöden Realty Income?”

 1. Tjena,
  Ja Realty Income har sedan länge aktivt arbetat för att ta bort exponering mot ehandelrisk och retaildöden. Därför har de i princip inga hyresgäster som står inför sådant hot. Deras hyresgäster är Gym, Apotek, Dollar Stores, Biografer mm.

  De riskerar ingenting i just det här riskbegreppet, retaildöden.

  Sen kan det ju gå fort, saker och ting och annat hot kan poppa upp. Man får hålla koll löpande helt enkelt.

  Mvh petrusko

  1. Hej,
   precis. T.ex. gymtjänster kommer ju inte att kunna levereras via e-handel, men apoteksvaror borde kunna det en vacker dag, men vad vet jag.

   1. Man kan handla de flesta apoteksvaror (även receptbelagda mediciner) via t ex apotea.se.

    Men det hjälper ju inte när man har mer akuta behov.

    1. Sant, men långsiktigt och i teorin kanske frakten går snabbt via drönare hem till den egna altanen eller balkongen. Men det borde alltid vara säkrare och snabbare att åka direkt till apoteket själv.

 2. Tjena Marcus!
  Har en helt annan fråga än rubriken men hoppas att du kan svara. Jag vill flytta över mina Thq aktier från depån till ett isk konto. Ska jag göra det nu eller vänta på dipp och riskera att få betala än mer i skatt?

  1. Hej!
   Omöjligt att svara på utan att kunna förutsäga framtiden. Troligen lönar dig sig att skatta av och flytta in aktierna, men det är klart det vore bättre att flytta in aktierna till ISK efter en tillfällig dipp. Lite då och då sprider ut riskerna, men det blir mer att deklarera.

 3. Hej! Vilket fastighetsbolag tror du har bäst utsikter enligt den här beskrivningen? Känns ju som att Hufvudstaden också kan ligga pyrt till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)