Läsarfråga: För många aktier i portföljen?

Läsarfråga: Åsikt önskas om portfölj, känns som jag har för många olika aktier. Borde jag rensa lite (har även fonder…)? Om jag tar bort 2-3 st, vilka tycker du ska bort?

Ica, Skanska, Tele2, SEB, Resurs holding, Castellum, Sca, Astra, Cellink, Nobina, Securitas, Investor, Latour, Creades, Kinnevik, Industrivärden, Akelius pref.

Hernhags svar: Jag tycker inte du har för många aktier, men Creades är ganska dyra nu och deras stora innehav i Avanza är ganska riskabelt då det råder courtagepress och kanske även andra regleringar på gång. Creades är annars ett bra bolag, liksom Avanza, men värderingsmässiga riskerna är höga där nu.

Helt okej portfölj i det stora hela. 🙂

4 reaktioner till “Läsarfråga: För många aktier i portföljen?”

 1. Hej! Jag läste nyss din artikel i senaste Placeringsguiden ”Så får du utdelning hela året”, verkligen bra intressant artikel! Utdelare som SDIV måste vara perfekt i en långsiktig portfölj.

  Jag ville bara fråga dig i och med tankarna kring artikeln om du tycker detta portföljupplägg kan vara bra för långsiktigt säkert sparande om man är runt 30 år och har ganska mycket pengar ”för en vanlig arbetare” som man inte sparar ihop på en handvändning men ändå inte är så mycket att man kan leva på utdelning. Håller stor koll och kan vara aktiv i sparandet (tänkte börja delköpa i börsnedgångar):

  40% Privata affärers Långsiktiga fondportfölj

  30% Globala utdelare såsom SDIV plus svenska fina utdelningsbolag

  20% Småbolag och småbolagsfonder

  10% Mindre chansbolag med högre risk

  (småbolag och chansbolag kan man ju delvis ändra till cash i väldigt dåliga tider)

  Sett till säkerhet och avkastning; Är det enligt dig någon fördel med att ha både ”Priv Aff långa fondportfölj” plus SDIV och stora säkra utdelare i samma långsiktiga portfölj, eller kan man då lika gärna välja och antingen köra 70% ”Långa portföljen” eller 70% utdelningsstrategi?

  Tackar för all värdefull kunskap du ger ”vanliga” aktiesparare!

  1. Hej!
   Trevligt du min artikel. Fonder ger mer riskspridning än bara aktier så ta gärna med några sådana. Varför inte en fond som SDIV och/eller och hela eller delar av Privata Affärers Långa fondportfölj.

   1. Ja dina artiklar i tidningarna är bland de bästa att läsa; alltid informativa med ”lärorika inflikningar” i ämnet där man som mest behöver det 🙂 Tack för input!
    Ställer en följdfråga som du får svara på om du har tid och möjlighet, annars tackar jag för tidigare input!:

    Bara som en allmänn fråga och absolut inte som något personligt investeringsråd; Skulle man relativt tryggt kunna investera hela sin långsiktiga portfölj i endast SDIV och leva på utdelningen om kapitalet räcker, eller är det för hög risk av någon anledning trots att innehaven är 100 st globala säkra bolag?
    Ställer mest frågan för att höra din syn på hur säkert ens kapital och utdelningar sitter i en sådan fond, eller om det är väldigt hög risk med en sån sak även om man kan leva på den utdelningen med marginal.

    1. Nej, inget index är perfekt. SDIV följer bara ett av många olika utdelningsindex på marknaden. I teorin kan det finnas många värdefällor bland alla deras högutdelande innehav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)