Recension av Överlägsen på aktier

Tore Davegårdhs bok Överlägsen på aktier handlar om hans bror Björn Davegårdh och börsen. Boken pendlar mellan att vara underhållande och informativ.

Som aktiebok är det verkligen inte det längsta eller mest analytiska som getts ut, men har du arbetat inom media eller som läsare till känner börslegenden Björn Davegårdh är anekdoterna lite intressantare.

Att vissa av minnena är saker i stil med att en tjej på ett gym för flera decennier sedan inte kände till uttrycket ”att lägga rabarber på” utan tolkade det bokstavligt må ha sitt underhållningsvärde för vissa, men det kanske inte är det mest skrattframkallande heller. Eller lärorika.

Det är däremot Björns tumregler om börsen och genomgången av varför integraler behövs i börsgrafer. Med en sådan skala på y-axeln blir varje procent lika stort i diagrammet, vilket är mer rättvist.

Ett av skämten i Överlägsen på aktier kommer från Mats Qviberg och handlar om när Göran Persson var statsminister.

Ett skämt om Göran Persson i boken Överlägsen på aktier

Petitesser finns i form av att ett par stycken upprepas på sid 43 och några avstavningar återfinns mitt på sin respektive rad.

Sammantaget en börsrelaterad bok för dig som verkligen gillade Björn Davegårdh eller arbetat i från bank och tidskriftsvärlden. Tips på andra böcker om börsen finns här.

Du vet nästan sämst själv

Tore Davegårdh har en intressant tolkning av inledningen av min första bok, Den enkla vägen att lyckas med aktier.

I boken Överlägsen på aktier tar Tore Davegårdh upp min första aktiebok och missförstår inledningen. Eller nåt sånt.

En obegriplig tolkning. Det är verkligen bara du själv som kan ta reda på hur du är som investerare och aktiesparare, som kan känna efter hur du mår i olika börstrender, som vet hur mycket tid du har för aktier, hur mycket kunskap du har.

Bara om du lär känna dig själv vet du om du ska låta ”seriösa placeringsrådgivare” styra ditt sparande eller om du mår bättre om du gör det själv. Det är endast om du har en bra aktiestrategi som du undviker misstagen Tore nämner i utdraget ovan.

9 reaktioner till “Recension av Överlägsen på aktier”

 1. God morgon Marcus,
  Tänkte skriva till din frågestund på PA men tiden svek mig.
  Jag är nyfiken på din åsikt kring vätgas i allmänhet och Nel i synnerhet. Vad är din uppfattning av Nel som bolag? Risknivå? Hur ser förutsättningar, fördelar och motsättningar ut? Ser ut som det varit en tydlig sättning i samband med en olycka som ger en ny ingångsnivå. Vart finns största hinder och konkurrens för bolaget och dess framtid? Är långsiktig.
  Solig helg,
  //Fredrik

 2. Hej Marcus,
  Funderar på 2 aktier till en barnportfölj och kollar på Kinnevik, Bure, Svolder, VEF, och VNV. Har två defensiva aktier med utdelning och vill nu ha två mer mot tillväxt då det är långt kvar till hon blir 18 år.
  Tack på förhand!

 3. ”Källa till ovanstående är ett av mycket få guldkorn i boken Överlägsen på aktier.”

  Vad har Tore för källa till påståendet att aktieexperterna slår apan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)