Q&A – Lånet jag tycker du kan ta

Senaste tidens frågor (svärtade) och mina svar kommer här i ännu en aktiefrågelåda. Nu är aktiechattarna igång igen hos PA, fredagar kl 10.
Ska plugga i drygt ett år kan välja att sälja aktier och leva av eget kapital eller ta CSN lån.. Åsikt?
CSN-lån och bostadslån är de enda två lånen som är bra att ha. Enkelt uttryckt. Räntan på studielånen är så pass låg att om du är långsiktig i aktier (5 år eller mer i sparhorisont) borde tjäna på att leva på studielånet. Nu ser börstrenden ut att vara ned, men på sikt lönar det sig ju.
Jag funderar på Spiltan investmentfonden som alternativ till att direktäga de 4 största bolagen som fonden innehåller. (Industrivärden, Investor, Kinnevik samt Lundberg) Den givna nackdelen som jag ser det är att gå miste om utdelningarna samtidigt så brukar väl fonder återinvestera sina utdelningar?
Det stämmer att fonden återinvesterar all utdelning som fonden får från sina innehav. Du går därmed inte miste om den, men du får inte bestämma hur utdelningen ska återinvesteras eller om den användas för att täcka dina levnadskostnader.
Är det skatt på (aktie)utdelningar som sätts in på ett ISK-konto? Jag har hört lite olika.
Utdelningen du får från aktier i ISK är skattefri på så vis att det inte är någon kapitalskatt på utdelningen. Däremot kommer utdelningen precis som andra likvider och värdet av aktierna att schablonbeskattas. Utdelning räknas inte som insättning, men vanlig schablonskatt/avkastningsskatt blir årligen det då allt med värde i ISK ingår i kapitalunderlaget. Undantag om du har kostnadsräntor som du i deklarationen kan kvitta mot schablonintäkten från ISK.
Marcus, tyvärr har januari börjat oerhört trist; jag trodde som vanligt att januari, som brukar vara den bästa månaden, skulle gå upp, Icke sa Nicke! 18 av 20 år har just denna månad varit ett draglok på börsen! Vad tror min vän experten om detta året då det börjat så illa? Kan man ändå hoppas på att jan går i alla fall plus minus noll! Vad vågar en investerare satsa på? Vad ska man sälja för bransch?
Trenden är onekligen ned på börsen nu och då brukar säsongsmönstren inte hjälpa särskilt. Bäst att se upp på börsen. Jag behåller alla mina aktier och köper då och då i nedgångarna så slipper jag det här med tajming. Fast kanske kommer inte en långsiktig vändning på börsen förrän i höst. Jag vet inte om jag har någon favoritbransch i nedgången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)