Räntesparande och aktiehändelser

Fyra frågor och svar idag. Nästa aktiechatt hos Privata Affärer blir nu på fredag. 
 
Vill du förklara mig varför t.ex. Tele2 A-aktien går upp 3% och B-aktien går upp 0,3% på samma dag. Finns det någon särskild anledning?
Det är så liten handel i Tele2 A att kursutvecklingen blir ryckig ibland. Avståndet mellan köpkursen och säljkursen är med andra ord större i A-aktien än i B-aktien. 
 
Vad tror du om Enviros nyemission?
Scandinavian Enviro Systems känner jag inte till särskilt väl, men bolag som går med förlust och ska ha nyemission känns inte helt lockande. 
 
Om nu räntorna går upp till ett normalläge (om det nu är det) på ca 3 % och stannar där – går det att säga något om hur lång tid det kan dröja innan en lång räntefond återhämtat sig? Finns det överhuvudtaget finns anledning att ha kvar pengar i en lång räntefond på längre sikt, eller om man helt ska överge den?
Obligationer i sunda bolag löses in till det nominella priset, så behåller du löptiden ut får du dina pengar. Har räntorna stigit under löptiden blev det en dålig affär ändå, relativt ränteläget. Huruvida räntefonder behåller löptiden ut eller ej beror på insättningar och uttag i fonden. Om kapital strömmar fonden måste de sälja obligationer, kanske med förlust. Hur mycket fonderna tappar när räntorna stiger kan jag inte säga exakt.
Om ränteläget fortsätter att vara riktigt lågt lär långa obligationer och fonder som investerar i dem vara en rätt bra placering. Eftersom vi inte vet när räntorna vänder upp långsiktigt behöver det inte vara fel med lite långa räntepapper, men risken är hög så jag gillar korta företagsobligationer bättre. 

Vet du om HM eller Investor ska göra en split?
Nej, ingen aktiesplit i H&M eller Investor vad jag har sett. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)