Utstoppad i Elekta idag

Eftersom min chansning i medicinteknikbolaget Elekta fick en tuff start och turn arounden var längre bort än vad jag hoppades på skyddade jag mitt innehav med en stop loss. Precis som jag skrev i krönikan häromveckan att man borde göra

Hela innehavet såldes därmed med förlust idag. Det känns sådär, för jag tror inte att Elektas produkter blivit sämre från ett år till ett annat. Samtidigt fortsätter västvärldens befolkning att åldras och få cancer medan tillväxtmarknadsländer satsar allt mer på sjukvård. Elekta borde vara lysande på sikt, men min tumregel att bara äga bolag som går någorlunda bra gör att det var rätt att ha stop loss för att inte bli sittande i ett bolag som går dåligt. 

Jag har tidigare köpt bra bolag i tillfälliga svackor men rätt bra utfall. Net Entertainment på 60-70 kr nivåerna innan de flerfaldigades, Dibs när de gick ner åren innan de blev uppköpta, Sandvik tyckte många man skulle avvakta med när jag köpte på 80 kr för något år sedan, etc. Elekta gick däremot inte hem trots de goda börstiderna. Kanske är det inget bra bolag längre, kanske har det gått troll i verksamheten. 

Strategin att köpa bra bolag i svackor håller jag fast vid. Liksom att bara äga bolag som går bra och eftersom Elekta nu sänker utdelningen säger det (utdelningspolicyn i all ära) ändå en del om hur ledningen ser på vinster och kassaflöden framöver. 

Elekta tas även bort från stabilaste utdelningsaktierna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)