Utdelningsfavoriter by Hernhag – bra första kvartal 2024

Första kvartalet 2024 innebär i regel bra rapporter från bolagen i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Då nu även Lagercrantz meddelat sitt utdelningsförslag står det klart att sparboxens tio aktier i genomsnitt ökade utdelningen med 16,5 procent. Här är utdelningstrenderna för de tio aktierna du kan månadsspara i via Aktieinvest.

De tio aktierna i min och Aktieinvests sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag.
De tio aktierna i min och Aktieinvests sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag.

AAK steg 7 procent dagen man levererade ännu en stark rapport. Trots att nettoomsättningen sjönk steg nettovinsten per aktie med 41 procent. Fettillverkaren fortsätter att vara en av de bästa aktierna och bolagen i sparboxen. Ni som hängt med ett tag har därmed större andel i denna aktie än i många andra i boxen.

Axfood kom med en stabil rapport där lönsamheten i form av rörelsemarginalen ökade från 3,6 procent till 4,0 procent. Justerat för jämförelsestörande poster ifjol ökade rörelsevinsten med fina 9 procent. Helt okej!

Bahnhof växte intäkterna med 9 procent och vinsten med 10 procent under kvartalet. Det är bra och aktien har gått starkt en tid. Detta är min uppenbara favorit i bredbandssektorn. Expansionen går vidare mot fler länder i Norden och datacenter i Sverige. De investeringarna fick kassan att sjunka lite under kvartalet. Sammantaget fortsatt riktigt bra utveckling.

BTS stigande marginaler och en valutajusterad intäktstillväxt på 7 procent fick upp vinsten rejält under första kvartalet. Nettovinsten per aktie mer än dubblades från låga nivåer. Det ser klart ljusare ut nu än under en period ifjol. Bra jobbat med marginalerna!

Ework rapporterade som förväntat ett svagt lågkonjunkturpåverkat första kvartal med fallande intäkter. Glädjeämnet var att rensat för engångsposter förbättrades rörelsemarginalen och det var antagligen detta som gjorde att aktien inte rasade. Effektivitetsarbetet verkar löna sig. 12 procent lägre orderingång betyder ytterligare en tid med svaga kvartal innan det vänder. Aktien kan i bästa fall stiga innan bolagsvinsten gör det.

Hexagon klarade i alla fall av att växa försäljningen med 3 procent organiskt, det vill säga justerat för valutor och strukturaffärer. Även här pågår effektivitetsarbeten i koncernen. Bolaget har fortsatt en prognos om skiftande efterfrågan. I grunden ett riktigt kvalitetsbolag där inga blankarattacker hittills skrämt mig.

Investor byter VD och det förändrar i närtid inte så mycket. Bolaget och dess portfölj lär fortsatt ånga på bra. Substansrabatten är nu ca 10 procent och det är hyggligt, varken mer eller mindre.

Lagercrantz lyfte 8,5 procent på rapportdagen och bolagets egen formulering säger kanske bäst hur bra man är:
”Vinsten per aktie nådde därmed 4,25 SEK, en ökning med 15% mot året innan och en ny högstanotering för 14:e året i rad.”
Rapporten var för det sista kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2023/2024. Utdelningen höjer industribolaget nu med 19 procent till 1,90 kr per aktie.

Latours substanspremie på 47 procent innebär att aktien känns dyr, om nu inte den onoterade industrirörelsen verkligen får ett uppsving framöver så att aktiemarknaden har värderat upp Latour-aktien av en bra anledning. Efter kvartalets utgång har ägandet ökats på i HMS Networks via IT-bolagets nyemission.

Wihlborgs förvaltningsresultat minskade med 7 procent under det första kvartalet. Fortsatt är det stigande räntekostnader som förklarar det, för driftnettot stiger tack vare hyreshöjningar. Lite nervös blir jag så länge förvaltningsresultatet faller.

Aktivt val krävs om jag ändrar i sparboxen

På grund av nya regler och krav ”uppifrån” behöver Aktieinvest nu ändra rutinen när en sparbox förändras. Om jag byter ut ett innehav i sparboxen behöver vi som månadssparar göra ett aktivt val för att få förändringen.

Gör vi inget aktivt val fortsätter vi att spara i de tidigare innehaven.

Innan byttes aktierna ut mer automatiskt, exempelvis började ni spara i Latour när jag tog in det innehavet utan att ni gjorde ett aktivt val.

Framöver får ni som månadssparar som vanligt meddelande om en förändring, men det krävs då ett klick på rätt länk eller knapp.

Ingen stor förändring med andra ord, men värt att ha detta i bakhuvudet.

Jag planerar inga förändringar av Utdelningsfavoriter by Hernhag.

4 reaktioner till “Utdelningsfavoriter by Hernhag – bra första kvartal 2024”

 1. Hej Marcus.

  Tack för en grym aktiechatt.

  Tänkte bara med med dig, vad du tycker om intel.

  1. Hej!
   Tack, jag tycker att Intel endast blir en långsiktig vinnare och det blir krig mellan Kina och Taiwan. Annars ligger Intel efter andra chiptillverkare.

 2. Hej Marcus!
  Jag skulle vilja höra med dig hur du ser på Digital Realty Trust som bolag. Att framtiden för serverhallar mm ser ljus ut är jag helt med på, men jag undrar specifikt om DRT som bolag. Jag har svårt att tyda deras finanser mm och tycker att analysen på Avanza ser lite ”konstig ut”. Kan du hjälpa mig genom att säga om du tycker att bolaget har stabil verksamhet eller inte? Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)