Tidlösa placeringsråd i november

Två tankar kring riktkurser (Aktiechattsvar)
”Du kan sätta en riktkurs strax under där aktien vänt ned förr, men du kan också köpa aktier och behålla så länge utvecklingen går bra och börstrenden är någorlunda uppåt. Välj det som passar dig bäst.”

Nya råvarucertifikat
”Certifikat är en bra sparprodukt för dig som är mer erfaren än nybörjaren. Är du till exempel orolig för att börsbolagen du äger aktier i ska pressas av stigande råvarukostnader i nästa högkonjunktur kan råvarucertifikat vara lämpliga att komplettera portföljen med.”

Det finns bättre chansaktier än SAS
Staten ska äga naturliga monopol och ha en del strategiska resurser. Ett tungrott flygbolag som inte klarar konkurrensen hör inte dit. Småsparare som vill chansa på högriskaktier ska undvika SAS-aktien. Det finns bättre investeringar att göra.”

Se upp med högt belånade rörelsedrivande företag (Aktiechattsvar)
”Historiskt sett brukar aktier ofta gå relativt dåligt om bolagets skuldsättning är hög. Hög lån brukar gå bra i fastighetsbolag, där andelen långfristiga skulder är hög. Men i konjunkturkänsliga bolag ska du se upp med stora banklån på ett annat sätt.”

Investmentbolag bra för som första aktie (Aktiechattsvar)
”Jag brukar rekommendera småsparare att börja med investmentbolag. Orsaken är att du då får riskspridning via deras portföljinnehav. Investmentbolag har aktiv förvaltning, men till lägre förvaltningskostnad än aktiefonder. ”

Se upp med hävstången
”Hävstångsprodukter är volatila och ändras mycket i värde från en dag till en annan och på sikt innebär det ett problem på grund av den matematiska effekten.”
Till exempel:

  1. Börsen går upp 5 procent en dag. 100 kr placerat i index har därmed blivit 105 kr. Din sparprodukt med hävstång på fem går därför upp med 25 procent och varje hundralapp är nu värd 125 kr.
  2. Nästa dag faller börsen med 5 procent. De 105 kr för dig som följt börsen utan hävstång är därmed värda 99,75 kr. Hävstångsprodukten faller med 25 procent och beloppet på 125 kr faller därmed 25 procent till 93,75 kr.

”Om börsen under några månader varken går upp eller ned utan i en slagig sidledes rörelse förlorar du med andra ord pengar. ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)