Tillväxtaktier och högriskaktier 2021 – frågelådan är tillbaka

Tillväxtaktier, chansaktier och rena lottsedlar är temat för månadens frågelåda. Högriskaktier helt enkelt.
Frågelådan. Du frågar om aktier, jag svarar. Denna gång handlar frågorna om tillväxt- och högriskaktier. Foto: Mimmie England.

Tillväxtaktier, chansaktier och högriskaktier i form av rena lottsedlar är temat för månadens frågelåda. Aktiefrågorna nedan är svärtade, medan mina svar är i vanlig stil. Alla länkar går till externa sajter så de öppnar i egen flik. För fler frågor och svar se mina aktiechattar hos Privata Affärer.

För att teckna CTEK verkar det som att man måste vara kund och det är jag inte i vare sig Avanza eller Swedbank. Är det ett måste för att kunna teckna aktien?
Ja, man måste vara kund hos alla bolag för att kunna göra något där. Bara kunder kan handla mat på ICA och bara kunder kan teckna aktier till sin depå hos en bank. Jag tycker Avanza är bättre än Swedbank, men vill du bli kund där gå till deras sajt och klicka på bli kund.  Med det sagt kan även andra banker och mäklare skicka in anmälan till någon av de här bankerna som sköter börsintroduktionen, men chansen att få tilldelning då är minimal. 

Hur gör man för att få tilldelning i aktien CTEK?
Störst sannolikhet att få tilldelning om man tecknar aktier heta börsintroduktioner är om man är storkund hos investmentbanken som sköter tilldelningen. I CTEK:s fall är det Carnegie. Eller om man är vän med någon i bolagsledningen. Vi övriga får en viss del av det vi tecknar, upp till en viss gräns. Det skiljer lite från fall till fall hur de gör vid överteckning, ibland lottar de ut vilka som alls ska få teckna. 

Jag har haft Bure i säkert 20 år. Nu är kursen väldigt hög, i alla enligt mig. Gillar verkligen bolaget, men nu är andelen väldigt hög av min totala portfölj. Hur känner du, är värderingen orimlig idag av Bure?
Ja, det är den på sätt och vis, men det kan fortsätta länge till. Jag har hyvlat av mitt Bure-innehav en aning bara, men behåller det mesta. Aktien kan dessutom växa in i den höga värderingen framöver om vi har tur.

Vilket av Lifco, Bure eller Svolder hade du valt att komplettera med in i en portfölj där jag redan har fyra investmentbolag? Motivera gärna dina tankar. Portföljerna har minst 8 år på sig att växa innan barnen är myndiga och ska ta över.
En liten post med Bure och deras tillväxtportfölj tycker jag lockar mest trots att kursen handlas klart högre än substansvärdet.

Jag skulle vilja plocka in en IT-konsult i min portfölj för art dra nytta av digitaliseringen. Du har ju själv Ework, vad tror du om dem framöver, är det någon annan som ser bra ut tycker du?
Ework och även Addnode (som har en hel del mjukvaror) är lovande som bolag.

Hur ska man förstå att tre olika experter hamnar i så olika slutsatser som om Oncopeptides? Två köp och en sälj. Och riktkurser absurt långt ifrån varann.
Det beror på att det är svårt att värdera en lottsedel där man inte vet oddsen. Ofärdiga produkter som aldrig ha sålts, är det blivande framgångar eller är det kört? Vem vet. Då blir riktkurser och bedömningar väldigt olika.

Jag har Hansa Biofarma och ligger med förlust. Finns det något hopp eller skall jag avyttra? Vad rekommenderar du att jag köper istället.
Vet inte, ser ut som rena lottsedeln tycker jag. Satsa på att äga bolag som visar upp stigande vinster istället. 

Jag har kollat in aktien Bergs Timber B och tycker den ser hygglig ut. Vad är din analys? Hiss eller diss?
Väldigt konjunkturkänsligt bolag, men kortare perioder kan man spekulera i aktien om man vill.

Nog med farliga högriskaktier och trevliga tillväxtaktier för denna gång. Frågelådan återkommer när du minst anar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)