Utdelningshöjare, ISK, bostad och pensionen

Bolag som procentuellt höjer utdelningarna år för år? Helst ej konjunkturkänsliga.
Fastighetsbolagen Castellum, Wallenstam och Wihlborgs har höjt utdelningen minst fem år på raken nu. Skanska och H&M sänker nog aldrig sin (ordinarie) utdelning. SCA och Sandvik sänkte i finanskrisen kring 2009, men det var då första gången på mycket länge och har inte hänt därefter.

Blir hela blir utdelningen i ett investeringssparkonto helt skattefritt om man tar ut erhållet utdelningsbelopp före kalenderkvartalsskiftet?
Ja, det blir det. För att en ISK ska löna sig totalt krävs att den årliga totalavkastningen (alltså kursutveckling plus utdelningar) är minst lika hög som statslåneräntan den 30 november året innan.

Har tänkt att köpa en bostadsrätt kontant inom 0,5-5 år beroende på konjunkturläge. Bör jag ha kvar en motsvarande summa på e-sparkonto med 0,5 % procents ränta och fria uttag (hos Swedbank) tills dess eller är det att föredra att få högre ränta på dem pengarna hos någon annan bank tills jag köper bostadsrätt?
Ja, du kan få över 2 procents ränta med insättningsgaranti hos flera andra banker. Allt från SBAB till mindre aktörer. Flytta pengarna dit.

Var kan man se aktiers volatilitet?
Hos till exempel Avanza kan du se volatiliteten, alltså hur mycket aktien svänger runt sitt medelvärde. Det säger en del om hur mycket kursen svängt historiskt, men inte nödvändigtvis så mycket om framtiden. Det är ett nyckeltal du kan titta på bland flera.

Vilka aktiegrupper är icke konjunkturkänsliga resp. konjunkturkänsliga?
Läkemedel, daglivaror som mat och medicinsk teknik är okänsligt för svängningar i konjunkturen. Industrin och dyra sällansköpsvaror som vitvaror, mode och lyx är däremot känsligt.

Jag ska börja ta ut mina pensionspengar inom kort då jag fyller 60 år. Pengarna tas ut under fem år som min huvudinkomst. Därefter växlar jag över till min tjänstepension. Pengarna ligger nu till 100% i SPP’s Penningmarknadsfond. Säkert men en aning tråkigt. Jag funderar nu på 30 procent i SPP obligationsfond och SPP företagsobligationsfond samt resten i sex aktiefonder.
Jag skulle nog generellt sett ge rådet att du har åtminstone hälften i SPP Penningsmarknadsfond och SPP Företagsobligationsfond. Detta eftersom du ska börja ta ut pengarna med start redan nu och många börser har gått upp mycket de senaste åren. Nu har du rätt mycket pengar att ta av så du kan klara en högre risk än så. Undvik i vart fall SPP Obligationsfond som placerar i obligationer med längre löptid än de andra två och det blir en nackdel om räntorna börja stiga.

 

—————
Det var allt från mejlboxen för denna gång.
/Marcus Skägget Hernhag
PS
Det sägs att längden på damernas kjolar förändras med konjunkturen. Är det samma sak med Anders Borgs hästsvans? Nu när den försvunnit – är det bättre eller sämre tider på gång då? Eller bara andra opinionssiffror? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)