När kommer utdelningen?

Läsarfråga: Har just läst din bok om att ”bli rik på aktieutdelning”. Men jag kan inte hitta något om när jag måste äga en aktie för att få denna utdelning. Tittade även på ett bolags hemsida (Hufvudstaden) men såg inget där heller. Vad är det som gäller?

Svar: Utdelningarna kommer i samband med bolagsstämmorna, vilket oftast är om våren. Fast det finns undantag då bolagen delar ut på andra tider om året. Det varierar från bolag till bolag exakt när de hålls och det meddelas i bokslutskommunikéerna eller senast i kallelserna till bolagsstämmorna.

I Hufvudstadens fall är nästa årsstämma den 23 mars, enligt sid5 i delårsrapporten. Det går också att hitta datum för utdelningar på respektive bolags sida på Avanza.se och hos Privata Affärer.

Nu brukar aktierna falla med utdelningsbeloppen på ex-dagen (alltså när aktien handlas exklusive utdelning, se sid 13 i boken) så på kort sikt lönar det sig inte, men över tid kommer aktiekursen att återhämta sig i takt med att bolaget tjänar in nya pengar till ny utdelning. Exakt när en utdelning kommer är därför inte så viktigt att veta.

7 reaktioner till “När kommer utdelningen?”

 1. Jag kommer ihåg hur jag också tyckte det var rörigt med datumen i början. De finns ju där av en anledning men det är lätt att fälla krokben på sig själv utan erfarenhet. Det är tur att man lär så länge man lever!

  //Humankapitalisten

 2. Gå in på avanza.se och välj en aktie så står det datum när du scrollar ner på sidan ett enkelt sätt.

  1. Hej!
   Kan bli bra, men den höga direktavkastningen kommer från den lite högre risken. OHI har en hel del exponering mot verksamheter beroende av Mediare och Medicaid.

  1. Ingen favorit då turerna kring deras endast delägda managementbolag gör det knepigt. Bättre satsa på REIT:s där bolagsledningen bara har ett bolag att fokusera mot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)