När blir en aktie billig?

Läsarfråga: Vad är ledtrådarna till att en aktie börjar bli mer rimlig i pris (för oss som inte är proffs)? Ska man hålla ett öga på om p/e börjar sjunka?

Svar: Svårt att säga något specifikt. Allmänt dystert börsläge brukar göra aktier i bra bolag billiga. Annars när direktavkastningen börjar bli högre än det historiska snittet. Ibland kan tillfälligt höga vinster ge lågt P/E-tal, men är det en normalvinst som ligger bakom den låga vinstmultipeln är värderingen låg. Om aktien faller ned till gamla kursbottnar i diagrammet kan kursen kanske studsa upp igen, men inte om det verkligen är nedtrend på börsen.

2 reaktioner till “När blir en aktie billig?”

 1. Hej

  Här kommer två frågor som jag hoppas du kan svara kort på =)

  *Om man har en större summa runt miljonen och jag vill ha en portfölj bestående av fonder och aktier och min horisont är på 10 år.

  Är det bättre att i sådana fall placera kapitalet över en eller flera månader eller bara köpa allt jag vill ha på en gång? Om jag tänker rätt så risken man tar att investera allt på en gång är att kurserna går ner, dock över tid så är det kanske inget som påverkar. Risken man tar att inte investera allt är att man går miste om fortsatta uppgångar. Hur hade du gjort?

  *Jag gick in i GEO Group i samband med valet i USA och hade läst att dem stött på en del problem bland annat här på din blogg, jag bestämde mig dock ändå för att göra investeringen som nu har gett mig drygt 37%. Har plockat hem delar av den vinsten och följer utvecklingen, vad har du för tankar idag gällande aktiens framtid?

  *Portfölj som jag vill investera i idag: Starbreeze, Investor, H&M, Johnson&Johnson, Nibe, W.P Carey, Symantech (ITsäkerhet),Facebook, VISA, Amazon, JP Morgan, Novo Nordisk & någon av Handelsbanken/Swedbank/Nordea/Resurs Bank.
  + Ett par olika fonder med god riskspridning.

  Någon av dessa som man ska avvakta med eller någon som inte är med som är mer intressant som man skall analysera mer?

  PS.
  Vet att du inte kan lämna råd och att jag agerar på egen hand, dock alltid bra att få en second opinion så man inte tänker helt fel.

  Tack för en fantastisk blogg!

  1. Hej! I teorin ska vi köpa allt på en gång då börsen går upp de flesta år. Av mer mentala skäl kan det vara bra att sprida ut köptillfällena en del då vi inte vill pricka en topp. Jag skulle en hel del direkt och sen lite mer successivt.

   Som det ser nu antar jag att GEO Group har en bra framtid, men det är nog rätt att du tagit hem en del vinster.

   Timing är svårt så jag kan inte säga om du ska avvakta med någon av aktierna du tittar på. Har inte koll på alla av dem heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)