Bra utdelningsaktier och kvartalsutdelare just nu?

Läsarfråga: Om du skulle rekommendera fem-tio bra utdelningsaktier, vilka skriver du ner då?

Mitt svar: Då svarar jag Astra, Resurs, Hemfosa, SEB, Axfood. Med sedvanlig reservation för timing och så vidare.

Läsarfråga: Jag läste liksom många andra misstänker jag att Du får utdelning var 3e dag. Jag siktar inte så långt men utdelningarna gör ger lite extra krydda både för aktiesparandet och mitt intresse för aktier. Vilka kvartals och månadsutdelare rekommenderar du just nu (med tanke på att mycket är högt värderat)? Månadsutdelare finns väl inte i Sverige vad jag vet? Jag är inte intresserad av att ta in kvartalsutdelande preffar i min portfölj just nu.

Mitt svar: Månadsutdelare finns tyvärr inte i Sverige, nej. Det finns rätt få kvartalsutdelare som inte är preferensaktier, men en stamaktie jag gillar är Hemfosa. Även Autoliv delar ut kvartalsvis och det är ett bra bolag.

19 reaktioner till “Bra utdelningsaktier och kvartalsutdelare just nu?”

 1. Fråga: Vad anser du om att äga utdelningsaktier bara under valda delar av året? Om jag t ex tror mig se ett tydligt årsmönster för en aktie som i övrigt kvalar in som en aktie jag vill äga i utdelningssyfte. Köper alltså den tid under året aktien brukar bottna, äger under förväntad uppgångsfas och utdelningsperiod, säljer den tid aktien brukar toppa. Sen rulla på enligt ovan för varje år…

  1. Sånt kan fungera, men inte gånger eller alla år. Testa med en liten del av ditt kapital.

   1. Handlar egentligen precis så idag, fast utan tanke på utdelningsaktier. Försöker få grepp på om det tillför något att applicera konceptet på aktier med utdelning.
    Rekommenderar du buy & hold istället?

    1. Jag tycker köp- och behållstrategin sparar mer tid. Säsongsmönster och annat kortsiktigare kan mycket väl fungera även på utdelningsaktier om du är aktiv och intresserad. Det är inget jag avråder från, men heller kanske inte rekommenderar i normalfallet då det kräver lite mera.

 2. Har bra koll, och intresse, av olika års- och månadsmönster så det kanske passar mig att jobba på ovanstående vis.

  Tack för dina svar, fortsätter läsa din senaste bok nu!

 3. Tele2 som ni har i er ”privata affärer portfölj” då? Borde den inte vara ett givet val när det gäller stabila utdelningsaktier?

    1. Tele2 ska sänka utdelningen till 4 kr per aktie, vilket trots allt är ganska högt. Jag äger Tele2 själv och gillar bolaget och dess konjunkturstabilitet, men prispressen på telefoni är förstås en oro. Troligen ligger aktien nära en kursmässig botten.

    1. Ja, Tele2 informerade om den nya utdelningspolicyn och avslöjade att första utdelningen med den blir 4 kr per aktie (för år 2017, betalas ut 2018).

 4. Har för mig att även Pfizer och Astra på stockholmsbörsen har kvartalsutdelningsvenska. Bra halvårsutdelare är husqvarna och Fagerhult

 5. Vad tror du om SJR Scandinavia som utdelningsaktie på lång sikt? Har den och HIQ, men tänker att en kanske räcker…

   1. Tack för svar och för bra sida! Och bra böcker. Har läst den första och hoppas få utdelningsboken före helgen 😀

    Jag gjorde en utdelningsportfölj för 8-9 månader sedan och grämer mig ofta över att det känns som att något fattas. Följande bolag tog jag in och fyller varje månad på de två-tre som gått sämst under månaden:

    Astra
    Castellum
    Telia
    HM
    HiQ
    SJR
    Nobina
    Nordea
    Skanska
    Investor (för riskspridning)
    Gränges (hoppas på fina utdelningar i framtiden)

    Tycker du jag missat någon viktig? Troligtvis grämer jag mig helt i onödan, men det är viktigt att vara bekväm med sina innehav tycker jag.

    1. Trevligt du gillar mina böcker. Jag ser spontant ingen sektor som saknas i din portfölj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)