Aktiestrategi om du får ont i magen + fondtips

Jag har fått så många frågor så vi kör ett inlägg med svaren redan nu, trots att det bara är onsdag. 🙂 /Skägget

Jag är ingen aktiemänniska egentligen. Får ont i magen när börsen sjunker… Så jag funderar på att antingen sälja allt innan december eftersom USA ska höja räntan. Eller kanske sälja endast hälften nu, säkra en del av vinsten, och avvakta med resterande till april? Svårt att bestämma mig. Speciellt när det är krig på gång och oroligt i världen. Vad hade du gjort?
Den aktiestrategi jag har är att jag har en del likvider redo för nedgångar. plus att jag har aktier och ETF:er som ger mig utdelningar då och då under året. På så vis kan jag alltid dra nytta av nedgångar genom att göra fyndköp. Går det upp stiger aktierna i värde och det är också bra. Oavsett kan jag alltid mer eller mindre gilla läget, vilket håller mina nerver i styr. Du måste hitta en strategi som passar dig. För många är det svårt eller omöjligt att tajma börsen i längden. Jag försöker i princip inte det.

Hur ofta har det hänt att bolag köper tillbaka preferensaktier? Och, i sådana fall, får bolag ett sämre rykte efter ett återköp? Hur går diskussionerna bland investerare när bolag köper tillbaka preffar?
Oscar Properties köpte tillbaka sina preffar samtidigt som de gav ut en ny preff. Den gamla preffen handlades vill jag minnas över inlösenkursen, så ja, somliga blev sura. Annars är det knappt någon annan som återköp preferensaktier än.

Är det vettigt i det läge vi har nu med låga räntor och höga aktiekurser att
köpa x antal andelar i Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige? Jag vill inte ha alla mina spar/investeringspengar i aktier, utan vill balansera något. Finns det andra liknande fonder som kan verka bättre? Är den vettig över huvud taget?
Det är alltid lite svårt att jämföra fonder. Den du nämner är en blandfond som ger dig bra riskspridning och är billig.

Jag har en stor slant att investera, men jag vet inte om jag kommer att köpa en bostadsrätt i Katrineholm om ca 5 år. Finns det ngt bra att investera i med tanke på det?
Förutom kontosparande är det bara korta räntefonder som har tillräckligt låg risk. Exempelvis Spiltan räntefond Sverige.

Finns det någon bra globalfond som innehåller ca 50 % aktier och 50 % av något annat bra, typ räntor, obligationer eller annat?
Ja, Lannebo mixfond, Carnegie strategifond.

Finns det någon fond som ger utdelning?
Den enda bra fond som ger utdelning i Sverige är ETF:en Xact OMXSB Utdelande.

Är inte de i skrivande stund 3,46 % en dålig uppgång för ETF:en Xact OMXSB utdelande!?
XACT OMXSB Utdelande har gett några procent i direktavkastning också, så totalavkastningen är högre än vad kursen visar. Som med aktier som ger utdelning. XACT OMXSB Utdelande hänger inte med börsindex för den följer de ca 100 största aktierna på börsen och många småbolag har överpresterat en tid. Men sånt förändras över tid.

Du svarade på frågan ”Skanska eller NCC på lång tid?” att du gillar Skanska då de har lite mer geografisk spridning. Förklara!
Skanska har verksamhet även i USA, NCC är bara fokuserade mot Norden.

Det är en sak som du inte nämnde i din artikel om ISK. Det är frånvaro av skatt på utdelningarna. Det måste väl vara en stor fördel med sparande på ISK. Om utdelningarna uppgår till större belopp så blir väl skatten betydligt lägre.
Ja, men jag vet inte exakt vilken artikel du syftar på här. I ISK slipper vi kapitalskatt på både reavinster och utdelningar, men det blir avkastningsskatt istället. Tumregeln är att om totalavkastningen är större än summan av statslåneräntan plus 0,75 procentenheter lönar det sig med ISK och KF.

2013 köpte jag en obligation, PARE 002 RTL till kurs / % 100. (30.000:-) ”Säker investering”! Nu står den i 10! (3.000:-) Varför? Vad händer med den? Brukar inte obligationer ”återgå” / hålla sig till sitt ursprungsvärde (100)? Hur/vad bör jag göra ?? (ISK)
Obligationer och andra värdepapper med ränta på 10 procent eller högre brukar vara en varningssignal om hög risk. Det som hänt är att PA Resources varit nära konkurs och fått göra upp med obligationsägarna om hur mycket de alls ska betala tillbaka. Nu ska bolaget sälja sina tillgångar. Jag är glad att jag i några år rekommenderat folk att undvika aktien. Sälj om du kan och ta förlusten i obligationen, men kolla gärna vad ackordet blev. Du borde få brev eller mejl om det om inte annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)