Bästa och sämsta Satsgymmen i Stockholm

Vill du ha valuta för pengarna nu du gymmar bör du välja rätt gym. Därför har jag nu i maj och juni 2015 testat de flesta Satsgymmen i Stockholm.

Normalt tränar jag på Sats Farsta, men när de renoverade och funkade mitt satskort på alla anläggningar i Stockholm som kompensation. För att få valuta för det testade jag ett nytt Satsgym nästan varje träningspass under en period 2015. Jag var helt enkelt nyfiken på de största och bästa Satsgymmen i stan.
(Uppdatering 2 november: Nu har jag recenserat även Sats Farsta, se längst ned)

Bästa och sämsta SATSgymmen i Stockholm:
Bäst totalt: Sats Hötorget
Bäst planlösning: Sats Hötorget
Sämst planlösning: Sats Stureplan
Bra utbud av skivstänger: Regeringsgatan, Hötorget, Odenplan, Spårvagnshallarna, Sats Farsta.
Stans självmål: Sats Sveavägen som lät mörkrets makter härja på bottenvåningen.

Sats Medborgarplatsen 9 maj

Två våningar med det mesta som behövs. Har trevligt nog en bur för knäböj, du vet en sån där du kan köra till fail i utan att få skivstången över dig för du kan ställa in balkarna på sidorna. Maskiner och fria vikter fanns smått förvirrande nog på båda våningarna och var lite utspridda i olika rum/avdelningar.

Bästa hörnan var PT-området, där PT:s med kunder har företräde. Nu var det ledigt där och det fanns ett par några skivställ med fria vikter. En våning ned fanns fler fria vikter och maskiner. Inget överflöd av möjligheter till bänkpress direkt.

Däremot gick det bra att nå receptionen och låna ett sånt där gummiband du kan ha för att få hjälp upp i chins i stor vit ställning vad den nu kallas.

Sats Stureplan 12 maj

Förvirrande anläggning på fyra våningar. Fria vikter i källaren, på entréplan och en våning upp. Två av skivställen på bottenvåningen/källaren stod så att skivstången smällde i delar av taket om jag körde axelpress. Varför ha sådan korkad placering om man har fyra våningar på sig? 🙂 Vid ena skivstället var golvet (bredvid den fasta mittsektionen) svarta plattor som sviktade alldeles för mycket, troligen var de slitna.

Skivstället på entreplan hade knappt några vikter för en stor stark karl och då var ju frågan om jag ska upp eller ned för att leta annat skivställ.

De isolerande sitta och träna-maskinerna fanns på alla tre våningar. Varför inte fokusera lite?

Det finns två trapphus med trappor som har för små trappsteg. Jag fick knappt plats med fötterna i de branta trapporna.

Plus i kanten för att det fanns två bänkpressar i källaren plus en bur för knäböj.

Sats Slakthusplan 13 maj

Två våningar med det mesta som behövs förutom bur för knäböj. Det fanns med det sagt flera andra skivställ för det ändamålet.

Det går att köra bänkpress på båda våningarna, men det enda renodlade bänkpressen fanns på övervåningen.

Plus i kanten för att de flesta värdelösa sittmaskiner där du isolerar enstaka muskler var ihopknölade i en korridor på övervåningen. Som en bajskorv. Där var det väldigt få som tränade, då de flesta vet att det är fria vikter som är bäst och isolerande maskiner bara komplement.

Trots att man riskerar slå huvudet i vissa träbjälkar är det en trevlig anläggning. Ganska lätt att hitta det som behövs.

Sats Sveavägen 18 maj

Det här kunde ha varit ett av de bästa gymmen. Alla fria vikter på våning, maskinerna på en annan med löpbanden för sig. Logiskt! Endast en motionscykel att värma upp på var inte helt lyckat, men det är inget problem. Problemet var i källaren bland alla fria vikter. Här fanns det som behövdes. Två bänkpressar, en smithmaskin, en bur för knäböj med stoppbalkar om du kör till fail och ett skivställ till. Låt vara att det inte var helt uppenbart var man bäst kör marklyft, men ändå. Problemet var att det var mörkt. Så mörkt att jag knappt såg vad som stod på viktplattorna eller var knapparna på min MP3-spelare satt. Ljuskäglorna i taket lyste skarpt rakt ned och runt omkring var det mörkt. Rakt under dem var det för ljust. Varför nattklubbsbelysning på ett gym?

Sats Hötorget 21 maj och 18 juni

Sats Hötorget kan vara Sats bästa i Stockholm. Allt finns på samma våning och placeringen är logisk. Motionscyklar och löpband för uppvärmning finns nära entrén. Hantlar och andra fria vikter i ett stort bra område där omkring, inklusive två bänkpressar och två plus tre skivställ med fri skivstång. Ett ställ har möjlighet för att köra knäböj med säkerhetsstopp om man kör till fail och att motsvarande funktion fanns på de båda bänkpressarna vilket imponerar. Får du inte upp skivstången utan har den på bröstkorgen, skjut bara stången upp mot halsen så lägger sig stången på stopparna istället för på dig. Bra funktion! Kettlebells fanns på två olika ställ i friavikterområdet och roligt nog var de två största på 48 kg och 40 kg och kallas för Beast respektive Bertha enligt namnlapparna.

Maskiner att sitta och halvligga i för isolerande muskelträning fanns logiskt nog i ett rum för sig. Det finns två små dricksfontäner/kranar i gymmet, men på den ena saknades servetter vid i alla fall första gången jag var på gymmet. Servetter behövs, för när jag dricker direkt ur kranen hamnar det rätt mycket i skägget nämligen.

Sats Södra Station 23 maj och 4 juni

Första intrycket var att det var lite öde, eftersom det inte ens var något spärr eller loginmöjlighet med satskortet vad jag kunde se den 23 maj. Ingen personal bakom disken den gången i alla fall, bara att gå in oavsett kort.

I det stora hela ett okej gym. Motionsmaskiner för uppvärmning och lite fria vikter inklusive ett skivställ på entréplan och maskiner och fler fria skivstänger på våningen under. Fanns även möjligheter att köra knäböj i en bur med säkerhetsbalkar om du kör till fail. Inget överdåd av fria vikter, men tillräckligt. Enda svagheten är att det bara finns ett enda vanligt bänkpresställ med skivstång och det var inget direkt imponerande ställ heller.

Sats Sjöstaden 25 maj

Detta trevåningarsgym har träning på två av våningarna. Planeringen är bra, eftersom alla sittmaskiner finns på övervåningen och fria vikter finns på mellanvåningen. Utbudet av skivställ är rätt bra, två av dem har stoppar för knäböj. Det finns bara en bänkpress, men den hade sådana där skydd/stoppar du behöver vid fail precis som bänkpressen på Sats Hötorget hade. Det går även mer eller mindre bra att köra bänk i de andra skivställena/burarna för knäböj. Bonus för att Sats Sjöstaden har en performance-avdelning där man kan gå armgång etc. Minus för att de svarta golvplattorna vid hantlarna och ena skivstället var ojämnt och sviktade. Den här typen av lite mjukare och tystare golv blir nog så tids nog av alla tunga släpp.

Sats Regeringsgatan 28 maj och 13 juni

För att vara en vanlig gymkedja fanns det oväntat många skivställ här. Mellan sex och åtta stod uppradade, varav ett hade de där härliga hammer strength-bjälkarna för dig som riskerar att köra till fail i knäböj.

Två bänkpressar innebär godkänt på den fronten också, men ingen har skydd för fail. Den jag provade stod mot ett runt hörn och det kändes som att den stod snett och det kändes snett att lyfta av skivstången. Kanske en synvilla.

Bra även för att allt väsentligt finns på en våning. Dessutom var fria vikter för sig och maskiner för muskelisolerande övningar i en hörna för sig. Motionsgrejer för uppvärmning  samt ett sånt där ställ för rygglyft var en trappa upp. Sats Regeringsgatan är en av de allra bästa Sats-anläggningarna, trots att skåpen såg gamla ut och var smala och med en hylla istället för klädhängare/krokar.

Sats Liljeholmen 30 maj

Inget stort gym kanske, men har det som behövs. Två bänkpressar, men bara den ena kändes bra då den var som de flesta andra med skivavhängning och stoppar. Den andra bänkpressen hade tre lägen för avhängning, men det var inte helt lätt att få av skivstången från de stora krokarna. Ett par skivställ i PT-arean(?) och ett par till bland de andra fria vikterna räcker ganska långt. Kanske lite trångt bland hantlarna och bänkarna där, men inget problem. Sats Liljeholmen hade maskiner för att sitta och isolera i en avdelning för sig, vilket är bra. En trappa upp fanns det yta för det du inte gör i stretchrummet på våningen under, typ tar ett underlägg och tränar mage etc. I det rummet var det gott om plats denna dag minsann.

Sats Zenit 1 juni

En av de varmaste anläggningarna och då pratar jag inte bara om omklädningsrummet. Även gymdelen var varm, främst bland motionspjäserna där det var glastak och lite sol som kom in och skapade en växthuseffekt i glashuset. På entreplan fanns tre ställ för skivstänger, vilket är ett godkänt utbud. Jag gillade verkligen golvet, då det var hårt fast inte absolut slätt. De minimalt platta små knottrorna var bara sköna och gjorde golvet halkfritt när jag körde axelpress i strumplästen. En omgång sittmaskiner som stod för sig fanns även det på entreplanet. På bottenvåningen fanns två bänkpressar varav den ena hade säkerhetsspärr om du kör till fail. Zenit hade inget överdåd, men det som krävs för ett bra gym.

Sats Vasagatan 6 juni

Det var inte helt lätt att hitta själva ingången till gymmet. En liten dörr med en liten skylt vid ett hotell och sen en smal trappa ned. Sats Vasagatan är förhoppningsvis Sats minsta gym och det var också ett av de varmare. Intressant idé med jacuzzi och liten bassäng för bad. Jacuzzin var ganska tungt befolkad trots att det var få människor på gymmet. Troligen är folk där enbart för badet. Är jacuzzin full av killar lockar den mig kanske inte av den anledningen, är den full av lättklädda damer är jag för blyg. Nåväl, Sats Vasagatan saknar helt ställning för bänkpress, men har två ställ för fri skivstång. Eftersom det var så lite folk gick det att träna kronlyft, då gymmets alla bänkar var lediga att lägga upp stången på så den hamnar lämpligt högt över marken. Vill du inte bada är det här inget att uppsöka.

Sats Odenplan 8 juni

Stor anläggning med ett överflöd av motionsmaskiner. Nästan för många, för det var glest i leden trots lunchtid. Däremot var alla 5-6 skivställ med fri stång upptagna, så jag fick värma upp inför knäböjen med mindre grejer först. Ett ställ som det hängde vikter på var tydligen ledigt, så jag kunde ta det och köra. Knäböj utan säkerhetsspärrar för fail går bra det också, men det hade varit bonus med en bur för sånt. 12:30 är det i alla fall tydligen många som ska ha skivställ, däremot var det 4-5 bänkar lediga framför hantlarna. Ojämnt falla ödets lotter. Två bänkpressar finns på Sats Odenplan, plus ett område med maskiner för att sitta och isolera. På väg tillbaka gick jag in i herrarnas omklädningsrum och kände inte igen mig. Nu var det inte för att de hunnit bygga om medan jag gymmade, utan för att det fanns två ingångar med duschar emellan. Jag gick ut och runt och in där närmast gymmets utgång för att komma till mitt skåp. Skåpen är för övrigt gamla eller välanvända för den grå färgen på metallen har lossnar i flera av skåpens bottnar.

Sats Stadion 10 juni

Det är svårt att hitta på Sats Stadion. Fyra våningar med smal brant trappa emellan. Det finns två trappor som går ned och en upp från entreplan, men allt är inte på exakt samma ställe i detta trapphus som gjorde mig vilsen ett par gånger. Varje våningsplan är rätt litet. Längst ned finns hantlar och ett fåtal kettlebells i tre fyra olika vikter bara. På entreplan uppvärmingssal med cyklar etc och en våning upp fria vikter och maskiner och två våningar upp fler maskiner. Ska du byta från skivstång till hantlar är det alltså två våningar ner som gäller, vilket inte känns som en optimal planlösning alls. Utbudet av skivstänger för knäböj var rätt bra, två burar med skydd om du kör till fail och ett ställ till minst. Två bänkpressar, där du kan ställa in höjden själv får också godkänt. Det var lite ont om små vikter, då jag hittade endast en 2,5 kg vikt. Jag fick därför ha två stycken 1,25 kg på andra sidan för att komma upp i ytterligare 5 kg på stången. Något överflöd av stora viktplattor var det heller inte. Konstigt nog var det nästan svårt att hitta ut ur omklädningsrummet också. Allt du behöver finns på Sats Stadion, men det är sammantaget inget bra gym på grund av planlösningen. Ett eller två våningsplan är bra, fyra ganska små våningar håller inte.

Sats Spårvagnshallarna Prioritycenter 17 juni

Det här var bra, fast för att vara ett center som är i kategorin Priority var det inte imponerande. Jag ser ingen stor anledning utifrån gymmets innehåll att per månad betala 80 kr mer än för ett vanligt citykort som öppnar alla center i hela stan eller 280 kr mer än ett clubkort för Farsta där jag normalt tränar. Det fanns förvisso 6-7 skivstänger inklusive en sån där med hammer strength-bjälkar. Det som var mindre bra var att det bara fanns en ynka bänkpress med fri skivstång, hur mycket priority är det? Uppvärmning och fria vikter fanns på plan ett, lite smårum för mage och rygg på plan två och maskiner på plan tre. Det var lite svårt att hitta, eftersom det finns två eller tre ”trapphus” mellan de olika våningsplanen och jag tror det fanns två in/utgångar från herrarnas omklädningsrum också och smala korridorer på alla tre våningarna hjälper inte den som är i lokalen för första gången.

Uppdatering 2 november:
Sats Farsta hösten 2015
Sats renovering tog flera månader, men det var det värt. Numera finns det hela sex skivställ med fri skivstång varav det i åtminstone tre till fem av dem fungerar bra att ställa dit en bänk och köra bänkpress. Fortfarande bara ett särskilt bänkpresställ alltså, men det gör inget nu när det går minst lika bra på andra ställen i gymmet. Stor fördel också att det för ovanlighetens skull är gott om plats. Det är det sällan på gym. Sats Farsta har en logisk placering av utrustningen med uppvärming/motionsdel och maskiner på entréplan och alla fria vikter på bottenplan. Det lite mjukare tystare svarta golvet har både för- och nackdelar. Det är tystare, men lite ojämnare. Tre av skivställen har hårt bra golv framför sig, så det går att välja om du vill stå lite mjukare eller hårdare. Tyvärr finns inga bjälkar eller bur för att stoppa om du kör till fail i knäböj. Sats Farsta har gått totalt sett från att vara ett av de sämre Satsgymmen till ett av de bästa.

Slutkommentar om Satsgymmen:
Jag vill tillägga att jag kan ha missat något på gymmen ovan. Det kan förstås också tillkomma utrustning sen jag var där. Dessutom hann och orkade jag inte testa alla Satsgym i hela Stockholm.

När jag eventuellt slår personbästa på gymmet ser du det på min rekordsida.

9 reaktioner till “Bästa och sämsta Satsgymmen i Stockholm”

  1. Du har inte kommenterat Sats Tule och inte missat något där. Det gymmet är i stort behov av renovering och omplanering.
    Mall of Scandinavia, Torsplan och Täby är fina anläggningar om man är i norrort. Danderyd kan bli bättre.

  2. Jag var på Hötorget och det var stökigt, smutsigt och mycket, mycket slitet.
    Flera speglar var trasiga och tejpade och maskiner stod lite huller om buller.

    Prova SATS Frösunda, ett riktigt premium gym. Det är rent, ordning och extremt bra utrustning.

  3. Synd att du inte uttalar dig om hotrummen. Skulle gärna lösa om en jämförelse och skulle vilja veta vilket som är bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)