Ericsson vs Eniro och andra aktiefrågor

Sista aktiechatten för säsongen har varit hos Privata Affärer, nästa gång blir enligt planerna fredag 31 juli klockan 10:00. Här kommer lite frågor om aktier jag fått på mejlen. 
 
Vad tror du om Husqvarna B på ett års sikt? Rapporterna känns sådär, men VD:n har lovande ord om bolaget de närmaste två åren. Har gått back sedan en månad tillbaka sakta men säkert, och börjar fundera på om det kommer att komma en vändning…
Husqvarna är ett bolag det kan vara bra att äga när konjunkturen stiger. Aktien ligger i långsiktigt stigande sedan ett par år, så varför inte köpa på rekyl. Även om bolaget har en bra vd är det inget bolag jag är jätteförtjust i sett över en hel konjunkturcykel på fem år. 
 
Vad hände med Ericsson för 10-15 år sen när de stod i bara några kronor? hur kom det sig att de sjönk så i värde? kan man dra någon likhet till dagens Eniro som också sjunkit med en hel del?
Ericsson rasade 2000-2002 därför att deras kunder teleoperatörerna hade investerat hårt och tungt under 1999-2000. Efterfrågan dök därför brant, samtidigt som Ericsson var positionerat för fortsatt tillväxt. Efter ett antal år kom efterfrågan tillbaka.
Eniros problem var däremot att deras efterfrågan försvinner för gott för att tekniken utvecklas. Tryckta telefonkataloger behöver ingen med webb i dator och mobil, ej heller att ringa dyr nummerupplysning, etc. Inom de områden Eniro är kvar är konkurrensen hårdare. 
 
Det ser ut som om budet på Transmode går igenom. De största aktieägarna är tydligen positiva. Frågan är om man ska ha aktier på annan börs. Hur attraktivt kan det vara? Man vet inte heller något om värderingen där efter affär.. Du har kanske mer information och kunskap om hur man bäst ska agera. Förstår att ingen har någon ”kristallkula” och att den som lever får se men din synpunkt är bra att veta.
Om uppköpet går igenom ska du nog sälja. Att äga ett nytt annat bolag var ju inte vad du tänkte från början och du känner ju inte till Transmodes köpare lika bra. Av sådana strategiska skäl ska du nog inte bli sittande kvar. Med det sagt är det fortfarande gott om tid att sälja över börsen. Anmälningstiden går ut 17 juli och det blir ju inte avnotering direkt efter heller. 
 
Är intresserad av att gå in i Amerika, först och främst har jag kollat på SPFF som jag är intresserad av. Är dock osäker på hur dollarn ser ut till om de är värt eller icke värt det. Vad är din slutsats i det hela?
SPFF:s hela avkastning blir direktavkastningen. I bästa fall lär kurserna stå stilla, men stiger räntor och inflation kan SPFF falla i värde. Dollarn borde över tid stå sig hyfsat, just nu är den kring medelnivåer. Vad som händer med euron om Grekland lämnar är en annan sak, men i så fall borde dollarn stärkas. 

Var kan jag teckna mej för Capio?
Capio tror jag inte har kommit med prospekt och möjligheter till anmälning än, men det sker nog vilken dag som helst. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)