Börja spara i aktier och månadsspar

Läsarfråga: Om man vill börja spara i fonder som 23-åring, ska man gå på lite större stabilare/mognare bolag?
Mitt svar: Ska du börja spara i aktier kan stora och välkända bolag som Skanska och Kinnevik vara en bra start.

Läsarfråga: Om man ska börja månadsspara i aktier, ska man köpa ett antal eller köpa för en viss mängd?
Mitt svar: Vid månadssparande i aktier känns det mest logiskt att du köper aktier för ungefär en viss summa. T.ex. aktier för ca 1000 kr i Bolag A den första månaden och aktier värda ca 1000 kr i Bolag B nästa månad. Eller samma bolag varje månad.

Fråga på FB jag svarat på: Ska jag fördela beloppet jag långsiktigt månadssparar för till flera köptillfällen varje månad eller endast en gång i månaden? Istället för att köpa allt vid löning kanske det skulle ge ett bättre GAV om man istället t.ex genomför köpen den 5:e, 10:e, 15:e och 20:e varje månad?
Mitt svar: I teorin ska det löna sig att köpa allt på en gång. Detta för att börsen går upp i genomsnitt sju kalenderår av tio. I stigande trend lönar det sig att köpa snabbt. Att köpa oftare än en gång i månaden lönar sig ned nog endast i stabil nedtrend. Oaktat månadsskifteseffekten och och säsongseffekter.

I praktiken tror jag inte du märker någon stor skillnad på GAV.

2 reaktioner till “Börja spara i aktier och månadsspar”

  1. En fundering angående en långsiktig portfölj. Jag har 12 aktier i portföljen med relativt lika stor vikt i alla. Men när är de dags att sälja? Ska man tex sälja om de stigit 15% och man anar en nedgång eller stiltje för att sedan gå in i samma aktie om 1-2 månader när de varit nere och vänt, vet inte riktigt vad jag ska ha för strategi. Eller ska man bara hålla kvar i både uppgång som nedgång. Sparandet är på långsikt. Mvh

    1. Om du verkligen kan tajma börsen så bör du sälja när du tror det blir en nedgång i dina aktier. Extremt få kan tajma kortare svängningar på börsen. Fler kan tajma de längre trenderna, men det kan vara svårt det också. För de flesta är långsiktighet och ganska passivt sparande det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)