Jag är som en risodlare i Asien

Bloggen Onkel Toms Stuga skrev häromveckan om synen på tid. Jag tyckte detta citat påminde om mitt sätt att arbeta ganska mycket:

”Som en lite kul parentes är det faktiskt så att risodlare i Asien, som inte är så årstidsberoende, har ett annat sätt att se på arbete och vila. Vårt synsätt på att arbete följs av perioder av vila har nog sina rötter i naturens årscykel. Naturen vilar på vintern. Vi vilar i helgen, på semestern eller loven.  Risodlare ser mer till dagen. Cykeln är dagen. Man jobbar tills man är trött och så vilar man. Så börjar man om igen.”

Jag odlar förvisso inte ris, utan aktieutdelningar och texter om börsen. Likheten är istället att jag arbetar när i första hand min hjärna och i andra hand min kropp är redo. Så länge koncentration och lust finns där kör jag på med olika skriverier. Sen är det dags att vila hjärnan och låta kroppen arbeta på t.ex. gymmet. Annars läspaus ute i solen. Miljöombyten innebär en sorts vila det också. Jag gör en sak och sen vilar jag mig genom att göra nästa. Och så vidare.

Eftersom aktier var en hobby som blev mitt yrke är skillnaden mellan ledig och arbete helt oklar för mig. Jag jobbar ungefär lika mycket oavsett veckodag, så jag har ingen känsla av ”äntligen fredag”, men å andra sidan ingen ”söndagskvällångest” heller. Alla dagar är ungefär lika bra och omväxlande. Jag behöver därmed ingen helg som avbrott eller vila.

6 reaktioner till “Jag är som en risodlare i Asien”

  1. Hej Skägget!

    Det var en klok och bra liknelse o det är många som borde leva mer som du… både klok och stark är en bra kombo! Man ska ha tid o lukta på blommorna 🌺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)