Bra utfall för analyserna av börsnoteringarna 2017

Under 2017 skrev jag 15 aktieanalyser inför notering av respektive bolag på en nordisk börslista. Av dessa hade jag rätt i 12 av fallen, motsvarande 80 procent.

Mest rätt hade jag i spelbolaget Scout Gaming och kundbonusbolaget Awardit som blev kursraketer och även rådet att teckna e-handlaren Boozt blev klart mer lyckat än genomsnittet. En del beror förstås också på exakt hur jag formulerade rådet, olika aktier lämpar sig för olika typer av placerare.

Det finns därför några aningen tveksamma utfall. I vårdbolaget Ambea var rådet att teckna och aktien var upp 10 procent från teckningskursen under första handelsdagen den 31 mars. Därefter handlades aktien till ännu högre nivåer ända fram till nu under hösten. Kursen stod något lägre vid årsskiftet än introduktionskursen på 75 kr. Här ger jag mig med lite tvekan rätt.

Motsvarande i teknikkonsulten Instalco där rådet var teckna ej, men det dröjde ändå till november innan aktien föll under teckningskursen på 55 kr. Jag ger mig därför bara ett halv rätt.

Det gäller även i Indentive där jag skrev att det ”generella rådet för försiktiga placerare är att undvika den här typen av aktier, men letar du efter en chans att teckna och sen sälja så ta den.” Aktien föll första dagen och fortsatte ned, så chanstagarna gjorde fel om de tecknade, men jag hade rätt i att försiktigare placerare skulle undvika aktien. Ett halvt rätt till mig även här.

Fel fick jag i spelutvecklaren Rovio som bara var upp marginellt och temporärt första dagen. Helt åt skogen fel hade jag i bostadsutvecklaren SSM där marknaden och börsklimatet för den typen av bolag kraschade.

Sammantaget är jag nöjd med att ha haft rätt i fyra analyser av fem. 10 av rådet var positiva (teckna/chansa) och 5 var negativa (avstå/endast för högriskjägare och optimister). Analyserna publicerades på Privata Affärers webb och i tidningen Placeringsguiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)