Clean tech, Catella och köpa tillbaka aktier

Några nya frågor har kommit in till mejlboxen och här är svaren. Nästa aktiechatt kommer nu på fredag på privataaffarer.se. För övrigt är det bara fyra aktiechattar kvar innan midsommarafton och semesterstiltjen. 
 
Känner du till vilka bolag som är verksamma inom solceller/solenergi? Samt även vindkraft (förutom Vestas)?
På Stockholmsbörsen finns chansaktien Etrion. Norska REC känner jag till och det är ganska hög risk det också. Internationellt kan du hitta solenergibolag bland innehaven i ETF:er (börshandlade fonder) som Guggenheim Invest Solar ETF. Att köpa ETF:en ger förstås bra riskspridning jämfört med aktier i enskilda bolag. Vindkraft finns i form av Arise och Eolus Vind, varav det sistnämnda utvecklats bäst på sistone. En ETF:en här kan vara First Trust ISE Global Wind Energy Index Fund. 
 
Vad tror du om Catella serie B på tre månaders sikt? Relativt bra delårsrapport med förväntat lågt säsongsresultat – tror du, trots detta, att aktien kan stiga i dagsläget?Jag brukar inte gissa utvecklingen på så kort sikt. Catella ligger med det sagt i upptrend och då rapporten var bra ger det antagligen bränsle till fortsatt uppgång. 
 
Sålde av en hel del aktier för 2 veckor sedan. Vill gå in igen. När & vilka??
Jag vet inte hur djup den här rekylen blir. Leta efter kvalitetsbolag som rekylerat, gärna de med bra tillväxten eller stabil utdelning. Vilka aktier du ska köpa beror mycket på ditt sparande i övrigt, aktiestrategi och placeringshorisont etc.

2 reaktioner till “Clean tech, Catella och köpa tillbaka aktier”

 1. Hej. Intressanta frågor och svar som vanligt! Och uppskattade även din artikel i senaste Placeringsguiden om ”Nya räntepapper”. Det är vissa små detaljer i dina artiklar som gör att man som nybörjare/medelkunnig får mycket bättre förståelse om det som skrivs jämfört med många andra skribenter, vilket såklart gör att ”polletten lättare ramlar ner” och man lär sig mer.

  Jag undrar också om du nu har några tips angående korta räntefonder och hedgefonder; Vad är skillnaden i dagens läge med tanke på risk/potential att köpa hedgefonden ”Excalibur” jämfört med att istället köpa korträntefonden ”Spiltan räntefond sverige” (förutom hur ofta den handlas och avgift)? Dessa verkar ha presterat snarlikt under ganska lång tid.
  Är det stor skillnad sett till risk att ligga tung i Catella Hedgefond jämfört med Excalibur?

  Om man har en större summa pengar som man vill hålla säker fram tills aktiemarknaden känns attraktiv, är det vettigt att placera hela summan i t ex en enda korträntefond som Spiltan eller en hedgefond som Excalibur, eller bör man köpa flera olika korta räntefonder eller hedgefonder ur säkerhetssynpunkt? Är det generellt okej att ha nästan hela sitt kapital i dessa tillgångsslag under flera månader eller några år?

  Tackar för dina texter till aktiesverige 🙂

  1. Hej! Tack för berömmet.
   Jag skulle nog ranka Catella Hedgefond som lika riskablare än Excalibur sett som risk. Historiskt har den förstnämnda svängt lite mer, men båda är förstås tryggare än aktier. Spiltan Räntefond Sverige är nog allra tryggast. Två placeringar i de här typerna av fonder räcker långt på både kort och lång sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)