Jag har bytt NCC mot W.P.Carey

I måndags sålde jag NCC B och köpte klart större post i W.P.Carey (WPC). WPC är ett amerikansk REIT som höjt utdelningen varje kvartal 17 år på raken. Direktavkastning är fina 5,9 procent och har liksom mer eller mindre alla REIT:s rekylerat på sistone.

WPC har fastigheter även utanför USA, vilket ger mer riskspridning både när det gäller verksamhet och valuta. Hyresgästerna kommer från många olika branscher.

Jag ville egentligen behålla NCC som jag köpte i januari. Trots försäljningen av Hemfosa Pref har jag fyra preferensaktier, Castellum, Estea Kapitalandelsbevis, samt fem REIT. Hade jag behållit NCC hade jag haft tolv innehav i bygg och fastigheter. Plus Byggmax. Totalt 28 börsnoterade sparprodukter inkl mina ETF:er. Det är för mycket. (de 27 jag har nu känns för mycket även det). 

Jag har därför sålt NCC, som har lite lägre direktavkastning, lite mindre säker utdelning med färre höjningar än WPC. NCC kan säkert bli bra framöver, men jag måste fokusera mitt sparande lite och därför blev det en lite kortare affär i NCC än vad jag tänkte mig. 

Avkastningen i NCC blev 7,6 procent inklusive utdelning. Detta på ca 3,5 månader, vilket ger en bra årstakt trots att NCC han falla lite innan jag sålde. 

8 reaktioner till “Jag har bytt NCC mot W.P.Carey”

 1. Jag undrar vilken avgift som finns för wpc och om det finns andra avgifter t ex om man säljer snabbt efter inköp?

  1. WPC är en REIT och det är en sorts bolagsform som är väldigt snarlikt aktiebolaget, men är skattegynnat så länge de delar ut stora delar av vinsten. Att äga WPC är precis som att äga aktier. Förutom courtage är det ingen förvaltningsavgift som fonder tar.

 2. Hej Hernhag,

  Tack för en bra blogg.
  Har lite funderingar på REITS, och undrar om du kan svara på dessa, eller i alla fall någon av dessa frågor.
  Varför har de flesta REITS gått ner det sista?
  Hur klarade sig REITS igenom förra finanskrisen? Hur säker kan man anse dessa fastighetsaktier är om det börsen skulle gå ner rejält i höst? De följer ju inte S&P500 så väl.

  1. Hej!
   Flera REIT:s har fallit en del i samband med att räntebotten nåddes i USA. Högre räntor är som bekant inte så bra för fastighetssektorn, men det ska mycket till att det blir en längre trend höjningar. Alla REIT:s föll i kurs i finanskrisen, men många klarade av att behålla eller höja utdelningarna. Rasar börsen lär REIT:s följa med ned mer eller mindre, lite beroende på varför det går ned.

   1. Hej och tack för en jättebra hemsida/chatt/bok.

    Bara så jag förstår, varför ska man (eller inte) köpa REIT nu? Vad talar för eller emot just WPC?
    WPC eller Vanguard (eller de går kanske inte att jämföra)?

    Vad har WPC för återköpskurs? Jag hittar inte det efter idogt letande på deras hemsida.

    Tack
    /Roger

    1. Hej!
     Fastighetsbolaget WPC har ingen återköpskurs, det är bara preferensaktier som har det.
     Långsiktigt borde WPC klara av att fortsätta höja utdelningen.
     Fondbolaget Vanguard har ett par olika fonder som investerar i många olika REIT:s, som VNQ. Det ger mer riskspridning, men fonden ger inte nödvändigtvis högre utdelning varje år.

 3. Hej! Tittar på WP Carey. Ingen imponerande kursutveckling. Jag söker efter en rejält stabil utdelningshöjare. Vet att de fram till 2015 höjt med rejäla procent varje år. Finns bättre val just nu, eller rekommenderar du fortfarande WP Carey?

  1. Hej! WPC är helt okej för utdelningsjägare, men just nu inget för trendföljande placerare. Fastighetsaktierna i USA kan pressas ett tag till av högre räntor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)