Därför köpte jag NCC

Nästan till min egen förvåning blev NCC B mitt nästa aktieinnehav. Har inte tittat så mycket närmare på dem tidigare, bara Skanska. Jag brukar inte köpa aktier som ligger nära ATH, all time high, alltså rekordkursen. Det finns andra som är mer trendföljare och momentuminvesterare än jag. Å andra sidan har det hittills gått bra sedan jag köpte Melker Schörling ”alldeles för sent” och med lite tur går det bra även nu. 

NCC:s direktavkastning är trots kursuppgången goda 4,7 procent. Utdelningen har utvecklats väl de senaste fem åren. Avkastningen på eget kapital brukar vara över 20 procent. Trots trög marknad i Finland tjänar koncernen relativt bra med pengar. 

Nettovinsten under de senaste redovisade fyra kvartalen är 20,27 kr per aktie, vilket ger ett p/e-tal på 12,7 räknat på de 258,30 kr jag köpte aktien till i förmiddags. Det är en låg värdering, men särskilt hög vinstmultipel blir det aldrig för ett konjunkturkänsligt byggbolag som fick sänka ordinarie utdelningen rejält i finanskrisen. 

Främst bostadsbyggandet borde gå bra i alla fall i Sverige de närmaste åren. Det är ju inte precis något överskott på bostäder i Norden. NCC:s kassaflöden borde komma i gång igen framöver nu när investeringarna i befintlig verksamhet uppges vara genomförda. 

Min post i NCC B är medelstor så jag kan öka lite om det blir en större nedgång, vilket gäller flera andra innehav i min portfölj. Jag är full med preferensaktier, trots försäljningen av Ratos Pref utgör de en tredjedel av portföljen, så att satsa mer på stamaktier i olika bolag nu och öka om tillfälle uppstår är nog i längden rätt strategi.

Behovet att krympa antalet placeringar finns kvar. Jag har nu 27 börsnoterade placeringar, vilket känns för mycket. 

6 reaktioner till “Därför köpte jag NCC”

 1. Hej Marcus,
  Kul att du köpt NCC, jag äger också en slurk där. Tror de har flera fina år framför sig nu och att vi som aktieägare får högre utdelning. Jag har planerat att öka i NCC framledes.

  Mvh petrusko

 2. 27 noterade innehav är inte dåligt hehe! Har du köpt de flesta aktierna enskilt över tid, eller har du storhandlat flera bolag när det varit stor börsrea?

   1. Ja diversifierad var namnet. Många fördelar med det, och oftast nåt av innehaven som kommer med positiva nyheter är ju en bra sak 🙂
    Skulle vara intressant att höra hur många procent av din portfölj du har i varje innehav.

    1. Vikterna i min portfölj varierar mellan 1,4% och 7,1%. Axis är minst och Amasten Pref och Hemfosa Pref störst. Eftersom det är så många innehav orkar jag inte skriva ned alla vikterna. 🙂 Sorry.

 3. Okej det var intressant att höra iaf. Förstår att det inte är lönt att skriva ner alla vikterna när det är så litet ”spann” på innehaven 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)