Millicoms press, låna till aktieköp, tajming och utdelningar

Dags för ännu ett inlägg på svar jag gett via mejl. Som vanligt en blandad kompott av börsfrågor.

Vad är det som, så starkt negativt påverkade Millicom aktier, som aktien har fallit så mycket under senaste dagarna?
Millicom tyngs av vd-avhoppet, oro för att tillväxtsatsningarna ska pressa marginalerna i år och att den colombianska valutan försvagats kraftigt. Svagare peso betyder lägre vinst från det landet omräknat i svensk valuta. 

Har möjlighet att låna 500 000 kr till i dagsläget ca 2,5% ränta. Jag har inte tänkt att spela högt eller köpa lottsedlar. Men kan man någorlunda tryggt skapa avkastning på mer än 2,5% så är det ju läge kanske. Vad säger du, är det ett galet projekt att ge sig in i, inte låna till papper? Men om, vad skulle du fördela pengarna på för något?
Att låna billigt kan löna sig. Det tryggaste som finns på börsen på relativt kort sikt är preferensaktier som Akelius Pref, Hemfosa Pref och Ratos Pref. Du får 5-6 procent i direktavkastning, vilket är klart över låneräntan. Stiger inflation och räntor lär kurserna på preferensaktierna falla, annars blir det en bra affär. Vanliga aktier lönar sig bättre sett över många år, men att låna kapital och köpa aktier efter några års uppgång är inte riskfritt direkt. 

Apropå banker och att du inte brukar rekommendera ren flytt till ISK så gjorde jag det ändå häromdagen. Jag har köpt på mig Swedbank under några år och de låg nu på + 230 %, jag tog hem vinsten och får ta skatten, men eftersom jag köpte om dem i ISK:en kommer den lägre skatten på den goda utdelningen hjälpa mig med reaskatten. Rätt eller fel? 
Swedbank-aktien har goda förutsättningar. En bra bank för den som gillar höga utdelningar. Särskilt i ISK där du slipper kapitalskatt på alla utdelningar och därmed via låg avkastningsskatt sänker skatten på utdelningarna. 

Köpte HM och SEB i oktober. Har tänkt att fylla på med ytterligare aktier. Hade tänkt Industrivärlden. Är det dumt att köpa aktier nu eller ska jag vänta och hoppas på en rekyl. Hade tänkt att behålla aktierna långsiktigt, 10 – 15 år.
 
Jag har ingen aning om det blir en rekyl på börsen inom kort eller om det fortsätter upp. Med så lång sparhorisont behöver du inte oroa dig allt för mycket för kortsiktiga svängningar om du bara håller fast vid din strategi. Jag tycker i övrigt som jag skrev på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/konsten-att-kopa-efter-lang-uppgang-713951 att det är rätt att köpa då och då.

Du hade inte tänkt köpa NCC, jag hade aldrig tänkt köpa Telia, men gjorde det ändå häromdagen. Den höga och säkra (?) utdelningen blev för frestande.
Telias utdelning är att betrakta som säker.

I morgon är det som vanligt aktiechatt hos Privata Affärer. Ses då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)