Degiros villkor avskräcker

En läsare ringde och undrade om nätmäklaren Degiros villkor. Frågan gällde de olika prisklasserna/kontona/profilerna Basic och Custody, som Degiro erbjuder. Här är min genomgång av vad jag kommit fram till.

Degiro är en prispressare bland nätmäklarna, men framför allt erbjuder de handel på många utländska börser. Fler börser än hos Avanza och Nordnet, i alla fall via handel via webben.

Jag kollade på Degiros sajt och mejlade kundtjänsten. Mina frågor är svärtade och svaren inom citationstecken.

Med Custody kommer ni att ta en avgift från varje aktieutdelning som jag får?
”Med Custody tar DEGIRO ut en avgift för bearbetning av utdelning. € 1.00 + 3.00 % av utdelningen (max 10.00 % av utdelningsbeloppet).”

Med Custody kan jag inte låna ut mina aktier till de som blankar?
”Med Custody lånas ditt innahav inte ut för blankning.”

Med Basic slipper jag avgifter från utdelningen? 
”Med Basic, tar DEGIRO inte någon avgift för bearbetning av utdelning.”

Med Basic kan jag om jag vill låna ut mina aktier till blankare och få ränta för det?
”Med Basic ger kunden DEGIRO tillstånd att låna ut Finansiella instrument som föremål för ett köpuppdrag (i och med omnibusstruktur). Vänligen läs mer här under utlåning. För detta erhålls ingen ränta. ”

Slutsatser om Degiros villkor och profiler?

Med Basic får du behålla din utdelning, men aktierna kan lånas ut till andra utan att du får ränta. Custody blir dyrt när de tar avgifter från utdelningarna, om du nu placerar i aktier med utdelning. Jag skulle därför välja Basic, även om Custody kanske är teoretiskt sett säkrare då ”the securities are held separately from the lending pool of DEGIRO clients’ securities”.

Omnibusstruktur har i nuläget inte ens något svar på svenska när jag googlar och det är definitivt ett svaghetstecken att kundtjänsten använder ord som jag tror 22 år med börsen inte begriper.

Degiro tar 30 procent i ISK!

Dessutom hittade jag konstiga villkor gällande Degiros ISK:

”DEGIRO är en nederländsk mäklare som tyvärr inte kunnat genomföra de åtgärder som krävs för att skapa ett upplägg där ISK-kunder kan ta del av 0%-beskattningen vid kapitalinkomster. Av det skälet debiteras 30% källskatt på kapitalinkomster från svenska bolag.”

Jag frågade därför på Twitter och fick ett par intressanta svar:

Degiros villkor - Degiro har konstiga villkor för ISK

 

Degiros villkor - Degiro har konstiga villkor för ISK

Det ser därmed ut som att även om man med Basic kanske slipper avgift på utdelningarna så gäller det inte i ISK där Degiro tar källskatt. I vanlig depå blir det 30 procent i kapitalskatt och i ISK 30 procent i källskatt. Har du vinst i inkomstslaget kapital/ränta i din deklaration får du normalt tillbaka källskatten, annars kan man gå miste om den. Se min sida om ISK och KF och källskatter.

När behövs Degiro?

Jag har svårt att se en kombination där en nybörjare eller vanlig aktiesparare ska använda nätmäklaren Degiro.

Sannolikt är de bäst för dig som enbart placerar i utländska aktier noterade på lite mer exotiska börser och då väljer du prisprofilen Basic och depåvalet ISK.

Aldrig annars.

Är du nybörjare läs gärna min guide i att välja nätmäklare för att handla aktier och fonder.

4 reaktioner till “Degiros villkor avskräcker”

 1. Jag använder Degiro (Custody för max säkerhet) till att handla ETFer som inte ger utdelning.

  En stor fördel är att du kan ha utländsk valuta i en ISK, dvs du kan köpa och sälja en ETF i USD utan att det sker två tvångsväxlingar som det gör på Avanza och Nordnet, vilket kostar 0,5% plus valutarisken.

  Första gången du har SEK och vill köpa något i tex USD kostar det 0,1% i stället för 0,25%

  Och courtaget är lågt, lägre än Avanza. De har dessutom massa ETFer som man kan handla courtagefritt i.

  Så några fördelar finns!

 2. Tack för artikeln.
  Jag använder Degiro för att handla aktier jag inte hittar i Nordea och Avanza.
  Men funderar på att flytta även mitt vanliga Avanza ISK hit. Som småsparare är jag sur över att behöva betala 2×0,25% varje gång jag behöver balansera portföljen (som blir dubbelt med utländska aktier). Det har hänt att jag har låtit bli göra det för att spara avgiften, och har haft övervärderade aktier för länge, vilket har eventuellt bestraffats.
  Problemet med utdelningar kan enkelt lösas genom att sälja innehavet vid X-dagen och köpa igen. Det kostar ju ingenting ändå. Naturligtvis är det opraktiskt med t.e. Cibus eller om man har många aktier, men det är bara att ha vissa innehav på Avanza/Nordea mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)