Aktieanalys Nobina – Dags att bli nervös?

Nobina aktieanalys

Nobina har det senaste året gått miste om flera stora upphandlingar. Ifjol var det sex stycken paket i Göteborg och den 12 maj missade man två upphandlingar i norra Stockholmsområdet. En av dessa två kör Nobina idag så tar bussbolaget inte ett av de två stora i Stockholm som är kvar kommer bolaget (allt annat lika och oaktat alla andra upphandlingar i andra städer) att tappa försäljning. Detta enligt mejlsvar till hernhag.se.

– Av de fyra kontrakten som handlas upp; 1) Norrtälje, 2) Norrort, 3) Huddinge/Botkyrka, 4) Nacka/Värmdö så kör Nobina idag endast Norrtälje-kontraktet som också är det minsta av de fyra kontrakten där vi idag kör ca 90 bussar. Det vill säga vinner vi något av de två återstående kontrakten så växer vi bolaget och vinner vi inte något av de två återstående så minskar vi vår omsättning, svarar Mattias Gelinder, chef för investor relations på Nobina.

Bolaget Transdev har vunnit alla ovan nämnda upphandlingar i Göteborg och Stockholm. Nobina kör i många andra mindre städer och har långa kontrakt där. Jag vet heller inte om Transdev försöker priskonkurrera så de vinner upphandlingar med usel lönsamhet. Upphandlingar som delas upp i olika paket kan antagligen ha en mängd olika villkor och priser, så det är svårt att veta hur mycket förlusterna egentligen svider.

Trots att Nobina sänkte utdelningen tror jag inte att det är riktigt tuffa tider på gång. Till skillnad från många andra bolag ändrade man i vart fall inte sitt eget utdelningsförslag. Enligt min tolkning handlar det istället om att vara på säkra sidan och kunna få statligt stöd för permitteringar.

Ligger utdelningspolicyn kvar så det under ett normalår eller när coronakrisen är över kan bli utdelning motsvarande 75% av nettovinsten igen?
– Ja, utdelningspolicyn ligger kvar oförändrad, skriver Mattias Gelinder på Nobina.

Aktieanalys Nobina: Nästa sommar borde man därmed kunna dela ut åtminstone 2,50 kr per aktie. Vinsten kanske i coronatider med ett visst inslag rörliga intäkter pressas. Dessutom driftssätts många andra upphandlingar som Nobina vunnit vilket första året pressar marginalerna. Några 3,47 kr per aktie i vinst igen ska vi inte räkna med under det brutna räkenskapsåret mars 2020 till februari 2021, med att kunna dela ut 2,50 kr per aktie av en årsvinst på säg drygt 3 kr borde gå.

Det blir ändå hyggliga 4,6 procent i direktavkastning räknat på en aktiekurs på 54 kr. Med potential för mer kommande åren. 2020 kan vara undantagsåret då Nobina inte var den där mycket stabila utdelaren jag trodde det var, men vi får se.

Jag är lite nervös utifrån de förlorande stora upphandlingarna och att utdelningen slopades. Eller snarare fundersam. Att åka elscooter eller annat eget fordon får dessutom säkert ett uppsving efter coronakrisen, där i vart fall överfull kollektivtrafik blir mindre populärt en tid. Läs exempelvis DI:s intervju med VOI:s VD. Jag tror inte att busslinjerna blir färre för det, varken på kort eller lång sikt.

Sammantaget känns det ändå som att Nobina är ett stabilt tjänstebolag, men jag ser inte vad som ska driva upp aktiekursen på kort sikt om inte vinden vänder när det gäller busshandlingarna i Stockholm.

Aktieanalys Nobina – så gör jag: Jag ligger kvar ett tag till som aktieägare i Nobina med en för mig genomsnittligt stor post. Jag ökade lite i svackan och sålde lite efter bokslutskommunikén, vilket jag nämnt kort redan tidigare. Men du får göra din egen aktieanalys och ta ansvar för din aktiehandel.

10 reaktioner till “Aktieanalys Nobina – Dags att bli nervös?”

 1. Nobina, Keolis och Arriva har väl alla överklagat upphandlingen i Stockholm med motivering transparens och lika behandling? Hur lång tid kan man förvänta sig att överklagan tar innan slutgiltig upphandling bestäms?

  1. Upphandlingar är förtursmål och ska tas före övriga måltyper (men efter mål om tvångsvård). 3-4 månader i förvaltningsrätten och samma tid hos kammarrätten.

 2. Du känns som en nybörjare som lägger alldeles för stor vikt vid utdelning vid investeringsbeslut.

 3. Hej! Passar en aktie som Nobina bäst i en ISK då man ”äger” aktien själv till skillnad från att ha aktien i en KF? Utländska aktier med utdelning vill man ju ha i en KF pga skatten va? Kör du svenska aktier i ISK och utländska i KF?

  1. Hej!
   Jag har utdelningsaktierna i en KF, både svenska och utländska. Det fanns ingen ISK när jag började. Risken med att man inte står som ägare till enskilda aktieinnehav utan bara till värden på KF är minimal, rent teoretisk. Men visst, ISK är i teorin aningen säkrare även om det hittills mig veterligen aldrig hänt att någon förlorat något i KF pga att det slarvats bort. Tvärtom ska även Avanza nu möjliggöra att man lånar ut aktierna i KF till de som vill göra blankningstransaktioner, vilket ger oss lite extra ränta i så fall.

   Just Nobina har ingen utdelning just nu, men framöver när den kommer passar den bra i båda ISK och KF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)