Lätt fejka avkastning på aktier (för skryt i sociala medier)

Det är lätt för oärliga personer att få uppmärksamhet i sociala medier genom att sin fejka avkastning på aktier. Avkastningar på flera hundra procent eller en förmögenhet på flera tiotals miljoner kr kan i enstaka fall vara äkta då det finns en del duktiga och/eller tursamma investerare och traders, men det kan också vara bluff.

Hur lätt det är att sin fejka avkastning på aktier hos till exempel Avanza genom att skriva in egna siffror på den egna skärmen visar jag i klippet ovan. Och det helt utan Photoshop. Inspektera-verktyget i webbläsaren är det jag använder. Så fort du stänger ned HTML-editorn blir allt som vanligt igen, för du ändrar inget hos nätmäklaren. Det är bara en visuell effekt på din skärm.

Fejka avkastning på aktier

309,95 procent i avkastning på mina aktier från årsskiftet har jag förstås inte. Tar inte lång stund att få fram det på skärmen och sen ta skärmdump. Jag kör där med Gadwin Printscreen för att kunna skärmdumpar av exakt den del jag vill av skärmen och sen få det sparat i en fil, men det finns andra program också.

Att fejka avkastning på aktier är ohederligt och inget vi ska ägna oss åt. Var skeptisk till otroliga avkastningstal. Du gör motsvarande som i klippet ovan för att fejka din förmögenhet och hur många kronor i avkastning du fått. Det finns därmed flera olika typer av skryt att se upp med på börsen.

YouTube-klippet ovan publicerades den 6 juni på min kanal. Följ mig där för att få första tjing på mina små videoklipp om aktier och annat. En lista över alla ställen där du hittar mig i sociala medier finns på min kontaktsida.

Tipstack till och följrek på @ekonomigurun på Instagram:

ekonomigurun på instagram om hur lätt det går att fejka avkastning på aktier

8 reaktioner till “Lätt fejka avkastning på aktier (för skryt i sociala medier)”

  1. Haha ja utvecklarverktyget är användbart till många saker. När jag utvecklar frontend är det ytterst användbart till att testa och leka med nya stilmallar eller layout.

    Ett ordspråk i min värld är ”lita aldrig på klienten”, dvs du måste alltid ta höjd för att användare via dylika verktyg kan hitta på vad som helst. En knapp som är disabled i UI kan enkelt låsas upp via detta verktyg.

    Bluffmakare finns det gott om här i världen. Snålgrisarnas skärmdumpar är dock 100% autentiska.

  2. Apropå ”Så lätt fejkar dem” i rubriken på Youtube. Hade inte du gått någon sorts skrivutbildning? Jag trodde inte att du av alla skulle falla i de/dem-fällan. 🙂 OBS jag gillar ditt skrivande i övrigt så det här är ingen elak kommentar utan i all välvilja.

  3. Lite därför man håller sig till dom ”gamla rävarna”. Du har exempelvis jävligt mycket att förlora på att mygla med din avkastning, och då du är öppen med innehaven och transaktioner går det ju att faktchecka någorlunda bakåt.

    Men visst går det, jag har själv proper screenshots på 300% avkastning, men det är på ett separat konto som utgör ca 10% av totalen, så verkligheten är ju något annat. Trixa går ju alltid.

    Hur mäter du själv din avkastning över flera portföljer? Själv är det olika branscher, varierande strategi, tid osv vilket gör det lite svårt att få en korrekt helthetsbild. Den ändrar sig lite också med min erfarenhet anser jag.

    Några tips? Eller är det bara % som gäller?

    1. Jag tycker olika delportföljer ska jämföras och mätas på olika sätt. Finns det relevanta index så gör det, annars jämfört med risken på något vis. Jag har inget superbra svar egentligen. Ska fundera på saken.

  4. Får mig att minnas dom som använde deklarationstricket för att fakea aktievinster vilket var ganska populärt vid tiden av IT-bubblan och säkert sker även idag.

    Man tradeade helt enkelt några miljoner med magert eller plus minus noll resultat och lät sedan bli att lämna in deklarationen i tid. Skatteverket satte då 75% av hela omsättningen som beskattningsbar inkomst av kapital och man hamnade i tidningarna för skatteskulden.
    Sedan var det bara att lämna in deklarationen, betala sina 500kr i förseningsavgift och allt var som vanligt igen.

    1. Deklarationstricket minsann! Hände inte det nyligen nu igen, ifjol eller när det var, att någon trader var skyldig många miljoner i skatt och att en kvällsblaska skrev om det. Som om det här men att rätta sin deklaration inte existerade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)

Marcus Hernhag
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.