Flytta aktier och fonder till ISK

Här kommer frågor och svar om när man egentligen ska flytta aktier med reavinst till ISK. Om jag har/får rätt eller fel beror på börsen och hur man ser på saken.

Läsarfråga: Jag läser din chatt varje fredag och tycker att du alltid haft goda råd, men jag måste fråga dig om nedanstående råd i fredags var speciellt genomtänkt. Det du säger är att han skall avstå från vinst för att få lägre reavinstskatt. Det betyder att det bästa skulle vara att låta vinsten på 40-tusen försvinna så är ju skatten 0 kr. Han får ju i alla fall 70 % kvar, i detta fall 28 000 kr av vinsten om han säljer. Väntar han först på svackan får han ännu mindre kvar på kontot. Mitt råd skulle vara att sälja nu med den vinst han har. Om han tror att börsen fortfarande är stigande flytta till ISK direkt, eller om han tror att börsen är på topp och kommer att sjunka, vänta i så fall på svackan eller börskraschen, öppna ISK och köp. Har jag missuppfattat ditt råd på något sätt?

Guben41: Hej Marcus, Sparar åt barnbarn på fondkonto. Det finns ca 100tusen med en vinst på 40tusen. Om jag flyttar till ISK måste jag/barnen betala skatt på 12tusen(30% på vinsten). Det blir då 12tusen mindre på kontot, mindre pengar att placera för tillväxt. Är det vettigt att flytta befintligt sparande med upparbetad vinst till ISK. Räknar med en återstående spartid på minst 3 år. Hur skall man tänka? Är det alltid rätt att flytta till ISK?
Marcus: Hej! Efter en lång uppgång tycker jag inte det känns särskilt rätt att sälja och byta till ISK. Det är bättre att göra det i en kurssvacka eller börskrasch för då blir reavinsterna lägre. 

Mitt svar: Nu kan vi ju inte veta hur börsen ska gå. Mitt svar byggde på att börsen förr eller senare vänder upp efter rekyl. Alltså att han efter en börsnedgång flyttar till ISK med låg skatteavbränning och sen får hela uppgången i ISK. Jag vågar inte ge rådet att skatta av nu när börsen står högt, för den som följer ett sånt råd och har otur med tajmingen blir besviken när/om kurserna och värdet på aktierna i ISK:n rasar.

Läsarfråga: Ditt svar idag till ”Guben 41” har aktualiserat frågan. Du rekommenderade honom att vänta med en flytt till ISK tills en börssvacka eller krasch inträffar för att minska reavinstskatten. Jag tror att den bästa dagen är idag. Med de föutsättningar han anger skulle han idag kunna sätta in 88′ efter skatt. Väntar han ett år när börsen tappat 20 % behöver han bara skatta 6′, men har ändå bara 74′ att sätta in för växande på ISK. Blir det en krasch som 2008, drygt 40 % ner kan han glädja sig åt att slippa skatten helt, men har bara 60′ att flytta till ISK. Skatten får inte skymma det faktum att man ändå får behålla 70 % av en vinst. Har han aktier med utdelning förbåttras jämförelsen ännu mer med en betydligt lägre skatt på utdelningarna under ett år. Avslutningen given, tänker jag rätt eller fel?
Mitt svar: Skattar han och sätter av 88′ i ISK idag och sen kommer en nedgång blir han inte glad. Flyttar han in till ISK först efter en nedgång och får lägre skatteavbränning samt när det vänder får uppgången i ISK blir det bättre. Hade hans placeringshorisont varit mycket längre hade det varit en annan sak, i alla fall om han är utdelningsfokuserad och vill sänka skatten på alla utdelningar.

Läsarfråga: Läser din krönika angående flytt av aktier till ISK. Vad gäller för fonder?
Mitt svar: Det är samma sak där, att någonting säger mig att man kanske inte behöver ha bråttom att skatta av och flytta in dem till ISK. Men fortsätter det upp på börsen är det ju inget att vänta på, men inga träd växer till himlen som det brukar heta.

Läsarfråga: Jag har varit inne på din linje ett längre tag vad gäller överflytt från vanlig depå till ISK. Själv har jag i nuläget 65% i KF, 25% i vanlig depå och 10% i ISK. Så länge börsen går upp månadsspar jag i vanlig depå. Varför? Jo, för att det drar ner anskaffningsvärdet på den orealiserade vinsten, så börstappet som krävs för att flytta till ISK blir mindre med tiden. Vad händer om inte börstappet kommer? Då betalar jag gladeligen skatt på den del som ligger i vanlig depå!
Mitt svar: Rent skattemässigt är en sak. Avkastningsmässigt en annan. Fortsätter börsen upp är det bäst att flytta direkt, men det är ju frågan hur länge börsen kan gå upp utan rekyl. Det bästa är förstås att sikta på att göra så bra affärer som möjligt oavsett skatten. Att inte flytta in allt i ISK direkt är ett råd jag ger för att många som gör det och har otur och gör det nära toppen mår dåligt då. Om det blir en nedgång kan man passa på att flytta då, annars om det aldrig blir någon nedgång är det förstås bäst att flytta direkt. Allt beror så mycket på. 🙂

Blogginlägget uppdaterad 9 april 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)