Fördelningen av mina börsnoterade innehav

portföljen-2015-12-31

Jag har fått en del frågor om fördelning av innehaven i min börsportfölj. Här kommer den och uppgifterna är per årsskiftet 2015/2016.

Likviden kan ökas på vid behov. Tabellen ovan är en sammanställning som jag dragit ut ur min stora excelfil. Efter årsskiftet har jag ökat något i H&M. Somliga av innehaven som Byggmax har blivit tunga via kursuppgångar medan andra via idoga köp.

Ett mål på sikt är förstås att få ned andelen preferensaktier. Utdelningshöjare lönar sig långsiktigt, även om mitt jagande av att täcka hela min årsbudget med utdelningar får mig att fokusera mot hög direktavkastning.

25 reaktioner till “Fördelningen av mina börsnoterade innehav”

 1. Hej skägget!
  Ett matnyttigt inlägg! Ser att du har ganska mycket preffar i fastighetsbolag i din potfölj. Du ser ingen risk för att dessa ska backa när räntan nu väntad krypa uppåt?

   1. Jag funderar på att avsevärt utöka preferensaktier för att få ner risken i min potfölj men ser att du har en del utlänska (amerikanska) innehav. Skulle någon/några av dessa kunna vara ett alternativ för mig som söker liknande eller lägre risk Än våra svenska prefferensaktier?

    1. Nja, amerikanska preffar innebär en valutarisk så från ett år till ett annat är risken alltid högre än för svenska preffar.

     1. Om man bortser valutarisken, vilka av dina amerikanska innehav kan då anses vara av lägre risk?

     2. SPFF är preferensaktier. AT&T är teleoperatör. Sen ska jag köpa JNJ en vacker dag, läkemedel med låg risk.

 2. Hej Marcus,

  Jag läser just nu din bok Den enkla vägen att lyckas med aktier, och hade turen att få den signad till o med, tack!

  Hur som helst, jag håller på att knåpa ihop en utdelningsportfölj och jag skulle vilja fråga om tankar/idéer kring hur den ser ut i dagsläget i dina ögon.
  -TeliaSonera
  -Hennes & Mauritz B
  -Swedish Match
  -Tele2 B
  -Atlas Copco B
  -Betsson B
  -AstraZeneca
  Här har jag valt A/B aktier utefter vilken som är bäst samt försökt sprida pengarna mellan flera olika branscher. Men det vore kul om du kunde ge mig din syn på det hela, om du kanske skulle byta ut eller lägga till någon osv. T.ex. har jag inget investmentbolag eller fastighetsbolag än. Men vet inte riktigt vad jag ska ändra… Hoppas på svar, Mvh Tom

  1. Hej!
   Härligt att du köpt min bok. 🙂

   Jag skulle nog inte ha både Tele2 och Telia Sonera, utan välja den ena. Kanske byta ut Telia mot ett investmentbolag som Lundbergs som även har en del fastigheter, eller byta Tele2 mot Kinnevik där både Tele2 och Millicom ingår.

   1. Hej igen!
    Faktiskt så vann jag boken genom en tävling ifrån Unga Aktiesparare Södertälje! 🙂

    Men hur som helst, jag kollade in på det du sa och gjorde lite ändringar, nu ser det ut såhär:
    http://imgur.com/PV9ushW

    Jag la till Alfa Laval då de känns som ett bra kvalitétsbolag att ha med i en portfölj som siktar på just kvalitétsbolag.
    Införde även lite ändring enligt ditt tips ovan, jag själv känner mig ganska nöjd med urvalet. Hur ser du det nu? Var Alfa Laval bra att ta in? Det kändes som en bra grej, då de utökar branscherna lite. Ska dock på föreläsningar med Investeraren, Nicklas Andersson och Stefan Thelenius innan jag börjar föra in pengar i min ”pengamaskin”. Speciellt Thelenius kör ju den sparidén att bara ha utdelande företag, vilket med fördel kan lyssnas på inför en uppstart av en sådan här portfölj. Men mer feedback är aldrig dåligt, så om du vill påpeka nått mer så uppskattar jag det! 🙂 Mvh Tom

     1. Tack, och tack! Det är kul att höra så positiva saker från dig, lycka till i det nya börsåret!

      mvh
      Tom

 3. Hej där!

  Vad tänker du om ditt innehav i Fortum som har backat väldigt mycket? Köpvärt idag enligt dig? Direktavkastningen är väldigt hög vid dessa nivåer om samma utdelning behålls.

  1. Hej!

   Fortum är jag lite missnöjd med och det låga elpriset lär fortsätta att tynga resultatet i flera år till. Å andra sidan borde elbilar och stängda kärnkraftverk få upp elpriset förr eller senare. Dessutom har Fortum nettokassa nu efter att de sålt elnäten. Troligen är det inte bråttom att köpa Fortum, men med så pass hög direktavkastning behöver ju aktien inte gå upp särskilt mycket.

 4. Hej Igen!

  Frågade tidigare ang de prefferenskatierna som du hade med. Har kollat på dom amerikanska (SPFF) men har riktigt svårt att bedömma risken i dessa. Har du något annat i din potfölj eller någon rekomendation till mig som söker en lite säkrare placering och förväntar mig något mindre avkastning än vad börsen troligtvis kommer ge över tid?

  1. Det jag själv gjorde istället för räntesparande för ett antal år sedan var att köpa svenska preferensaktier. Det var länge en riktigt bra affär, men just nu när räntorna stiger och börsen faller känns det inte som så oerhört låg risk. Med det sagt, visst ska de stå emot bättre än stamaktier när börsen rasar. Det är ett problem för tillfället att hitta riktiga lågriskinvesteringar som ännu inte blivit dyra. Telia är egentligen en lågriskaktie som fallit i kurs, men alla frågetecken för äventyren i öst gör att det inte känns som särskilt låg risk längre. Företagsobligationsfonder med korta ränteplaceringar är ett alternativ iofs.

 5. Realty income som du har i din potfölj verkar vara en favorit hos ganska många sparare som gillar att satsa på utdelningar. Hur stor kursrisk ser du i denna?

  1. Ibland faller aktien 10 procent och ibland stiger den med 15 procent. Detta på ett par några månader. Den underliggande verksamheten har lägre risk sett över flera år.

 6. Hej, Vad tycker du om ETF:en mdiv som bara går ner hela tiden. Är det ett innehav du kommer behålla eller ska man tänka om?

  1. Hej!
   Jag känner viss press av det, men det är MLP:erna (pipelines och silos) som sänks av oljan. MDIV återhämtar sig när oljan gör det. Jag behåller.

 7. Hej,

  Hur är fördelningen i ditt totala sparande mellan den där börsportföljen och andra tillgångsslag som fonder, räntor mm? Tolkar det som att du har fler portföljer än den där.

  Mvh Patrik

 8. Uppdatera gärna fördelningen när du har tid. Ser att t ex BPF saknas.
  Vore kul att se hur den ser ut idag.

  1. Jag tackar för och noterar ditt önskemål. Nytt inlägg kommer framöver när jag får tid och det hänt lite mer i portföljen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)