Ska jag välja A-aktien eller B-aktien?

Nya sidan på sajten handlar om huruvida du ska köpa A-aktien eller B-aktien. Då flera bolag har två aktieslag noterade på Stockholmsbörsen har jag gått igenom vilket aktieslag som är bäst utifrån handelns storlek och skillnaden i pris.

I somliga fall spelar det ingen större roll, i andra fall är det uppenbart vilket som är bäst. Kom gärna med feedback.

6 reaktioner till “Ska jag välja A-aktien eller B-aktien?”

 1. Hej! Tycker du har fel om husqvarna, enligt bolagsordningen kan A aktien alltid förvandlas till B aktie. Hur detta går till rent konkret vet jag dock inte. Sålunda förstår jag faktiskt inte riktigt varför b aktien värderas normalt sett högre än a aktien..som sagt märkligt är det.

  Som Maersk ägare vill jag också slå ett slag för deras A Aktie…men kanske det var enbart svenska bolag listan utgick ifrån….

  1. Hej!
   Jag gissar att Husqvarnas B-akties prissättning gynnas av att den har större omsättning, men missgynnas av färre röster på bolagsstämman. Det finns en anmälningssedel för den som vill konvertera A till B på deras sajt.

   Maersk och andra icke svenska aktier har jag inte satsat på, nej. Inte än i alla fall.

   1. Ja denna option borde vara värd något för en småspare resonerar jag.. och därmed borde vi föredra denna aktie precis samma resonemang som du skrivit om i Investor och Ericsson.

    Helt annan fråga vilken är din favorit preff nu?
    Själv har jag passat på att öka lite i balder preff. Lite konstigt tycker jag det är att fastpartners preff har så mkt premie gentemot balder preffen.

    1. Det är flera preffar som lockar utifrån direktavkastningen jmf ränteläget. Balder Pref är bra, men jag gillar nog Akelius Pref lite mer. Svårt val.

 2. Hej Marcus.
  Vad tycker du om Eolus Vind B långsiktigt? 6,5% direktavkastning. Det är kanske något för framtiden? Jag har läst om den på Petrusko hemsida.
  Mvh:jacke 77

  1. Hej!
   Eolus är nog bästa vindkraftsaktien på börsen. Det är en svängig bransch och Eolus resultat och utdelning svänger rätt friskt, men inte så tokigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)