Frågor och svar om surdegar, Oriflame och månadsspar

Vad tror du om att köpa Oriflame-aktier för ca 164 kr styck? Stabil? Icke konjunkturkänslig?
Oriflame är spännande, eftersom de har en hel del som det verkar bra produkter i grunden. Det är trots det ingen aktie jag är särskilt lockad av än, då mycket ser ut att gå trögt just nu. Men de vidtar åtgärder så det är nåt att hålla koll på. De är dessutom rätt konjunkturstabila, ja.

Jag köper aktier till rimligt pris för att sälja vid en uppgång på 7% ( 1 till 60 dagar). Fungerar för det mesta bra! Men nu har jag fått några surdegar som ligger och låser kapital. Dessa är: Aerocrine -45% , BE Group -50% , Dedicare -38% , Pricer -47% , Sanoma Corporation -47%. Ska jag ta smällen att sälja och placera i nya potentiella aktier, eller har någon av dessa fem någon kortvarig framtid som är bättre än +7%?
Jag har svårt att ge råd på så kort sikt som ett par månader. Ett sätt att slippa bli sittande med surdegar är att ha en stop loss: om en aktie gått ned 25% från första köp så säljer du oavsett. Främst vid korta affärer är det viktigt att ha en exitstrategi om det går fel, liksom att äga aktier i uppåtgående trender. De aktier du nämner är inte i sådana trender, så det är tveksamt om du ska behålla dem.

Jag undrar hur jag ska välja belopp att köpa för när jag sparar månadsvis. Om jag köper för 15 000 kr i månaden är frågan är hur jag fördelar det på bästa sätt om jag efter en skaffar flera bolag/fonder i min portfölj?
Värdepapper med mest riskspridning och lägst risk bör väga tyngst, förslagsvis investmentbolag och globalfonder. Du kan variera beloppen beroende på hur aktierna och fonderna gått sen du köpte. Du behöver t.ex. inte köpa i de som rusat, men har något fallit omotiverat mycket kanske köper du mer där. Eller så blir det oro på börsen och då väntar en månad med att köpa etc. Det där får du nog lära dig efter hand, lite beroende på hur du reagerar när vissa aktier faller sen du köpt. Alla som håller på med aktiemarknaden är med om ras ibland.

——————–
Det var frågesäcken för denna gång. Vi hörs på aktiechatten på fredag hos PA!
/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)