Frågor och svar om utdelningar, avkastingsindex

Alla som mejlar mig och får svar får sina frågor och svar publicerade i denna kategori.

Jag jobbar på ett börsnoterat bolag. Får jag köpa aktien om jag märker att det går bra för åtminstone den del av firman där jag jobbar?
Ja, eftersom du inte är insiderregistrerad. Det är bara storägarna, styrelsen och den operativa ledningen. Längre ned i ett företag krävs det inte att du rapporterar till Finansinspektionen när du handlar aktier i företaget där du jobbar. Dessutom kanske de andra delarna av ditt företag går sämre än ditt kontor.

Hur mycket ska jag sätta av på börsen och vad ska jag ha i räntebärande?
Den gamla goda 25-75-regeln är bra. Stå inte helt utanför börsen, för då riskerar du att panikköpa efter en lång uppgång, men sitt inte fullinvesterad för då riskerar du att paniksälja efter en lång nedgång. Balansen mellan säkert sparande och aktiesparande beror lite på hur du tror att du kommer att reagera när börsen svänger.

Vilka fördelar av utdelningar har jag när det gäller aktier kontra aktiefonder?
Har du aktier får du utdelningarna kontant och kan välja själv var de ska återinvesteras. Eller så har du visionen att kunna leva på utdelningarna. Då är det en fördel att börja med aktiesparande och försöka få mer och mer utdelningar varje år, så du kommer närmare det läge där du kan leva på dem.

Om man ser på Stockholmsbörsen som i skrivande stund är upp 18,36%, men när man säger detta är det inkluderas utdelningar då eller ren uppgång? Samt om man ser på en aktie idag typ ABB så är den upp 23,19%  sedan års skiftet och är det ink utdelning eller är det en ren uppgång + utdelningen?
Nästan alltid när det talas om börsutveckling så är det utan utdelning, alltså Stockholmsbörsens prisindex OMXS PI. Nuförtiden finns det ett avkastningsindex som inkluderar utdelningar och alla aktier, OMXS GI:
http://www.nasdaqomxnordic.com/index/index_info?Instrument=SE0002416156
Alla aktiekurser och vanliga kursgrafer jag känner till exkluderar utdelningar. Ibland kommer börsbolagen själva med rapporter med grafer över aktiens totalavkastning.
Synd att det är så många prisuppgifter och så med totalavkastning, det är ju ändå det totala som gäller.

Jag skall nu börja spara långsiktigt med en sparhorisont på cirka 10-15 år. Jag är sugen på bolag som Kinnevik, Investor & Industrivärden. Vad tycker du? Anser du att det är köpläge trots den höga kursen som råder just nu? 
Investor och Industrivärden är två bra innehav på lång sikt. Kinnevik känns lite för dyra nuförtiden. Investmentbolag ger i allmänhet riskspridning och framgångsrik aktiv förvaltning till låg kostnad. Däremot är det frågan om det verkligen är köpläge just nu efter alla börsuppgångar. Å andra sidan är det nästan omöjligt att tajma marknaden och allt vi vet är att börsras kommer då och då men frågan är vilket år. En mellanväg är att investera en del nu, men inte allt. Hur mycket du ska ha vid sidan av i väntan på börsrekyl etc beror lite på vilka nerver du har. 🙂 På 10-15 års sikt lönar det sig med aktier även om du har dålig tajming vid köp, men det vore väl surt med en nedgång just efter att du köpt.

Vet du om Lucara Diamond kommer att ha aktieutdelning?
Lucara ser inte ut att ha någon utdelning, men kanske något år framöver.

/Marcus Hernhag

2 reaktioner till “Frågor och svar om utdelningar, avkastingsindex”

 1. Hej!
  Vad tror du om Aktieinvest och dess upplägg
  med andelsköp av aktier?
  Funderar att, på månadsbasis, köpa aktier
  i ett antal investmentbolag och andra stabila aktier.
  Naturligtvis återinvesteras varje utdelning.
  Tidshorisont 15-20 år?
  Mvh
  J

  1. Hej! Aktieinvest och nätmäklarnas budgettjänster är bra alternativ för de minsta småspararna. Investmentbolag, stabila aktier och flera års sparhorisont också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)