Substansvärden, fonder och Stratega-50

Jag förstår hur du resonerar (angående din artikel), men hur säker är du på att den här strategin alltid är vinnande?
Jag är rätt säker, men det hela förutsätter att man väljer rätt bolag, ser över innehaven och fördelningen då och då, sprider riskerna mellan olika länder och branscher, etc. Köp och behåll behöver inte betyda att man gifter sig med alla aktier man köper, utan bara att man är långsiktig i aktier. Sen blir det förstås ännu bättre om man klarar av att sälja aktier i tid, och köpa aktier nära botten, men det är förvånansvärt få som klarar det.

Skulle vara tacksam att få din synpunkt på Stratega-50. Är det en bra fond? Du kanske har något som du skulle rekommendera för jag är en sådan person som inte är så insatt i aktie världen? Jag satte i den för man har en förvaltare som sköter om det men minuset är väl avgiften dom tar.
Stratega-50 är en trygg fond-i-fond då hälften placeras i räntor. Du har rätt i att fonden lämpar sig för de som inte vill göra jobbet själv så att säga. 1,55 procent om året i förvaltningsavgift är dyrt, särskilt beaktat att det är så stor andel räntebärande. Att köpa en globalindexfond och en bra räntefond skulle antagligen ge minst samma avkastning men till lägre kostnad. Det är vad jag råder folk att göra, men vill du inte gör det själv är Nordea Stratega50 ingen katastrof att behålla. 🙂

Mitt barnbarn har aktier i Aqua Terrena International AB. Nu är de borttagna från listorna, har de gått i KK?
Aqua har nog inte gått i konkurs, däremot avnoterat sig på egen begäran för att spara pengar. http://www.aktietorget.se/pressdocs/ATI/66652/Aqua_Terrena__ATI_20130905_13.PDF

Anser du att man bör se på eget kapital/aktie eller substansvärdet när man tittar på ett fastighetsbolag? Substansvärdet (som väl oftast är högre eller betydligt högre än EK) minns jag man pratade om förr men nu ser man det sällan i rapporterna. Värderar man efter EK så blir ju bolagen så dyra, nu tittar jag på Sagax B vars EK ligger på 12,25, kurs 25,50. Avanza anger EK till 16,85 men enligt bolagets Q3 så är det 12,25. Kanske nåt jag missat där… :/
Ja, man bör titta på EK och substansen (NAV). Skillnaden mellan de båda begreppen är att substansen har bl.a. tagit hänsyn till uppskjuten skatt, alltså skatt som bolaget sannolikt inte behöver betala. Vad som är mest relevant av EK och substansen är lite av en öppen fråga, så fråga gärna fastighetsbolagen om deras beskattning. Eget kapital beräknas olika beroende på om det är en stamaktie eller preferensaktie. Sagax NAV alltså substans per stamaktie var 17,60 i senaste rapporten. Ingen riktigt billig aktie med andra ord., men det är nästan ingen fastighetsaktie som handlas till de 20-30 procent i substansrabatt som periodvis fanns förr om åren. Det är för låga räntor och goda tider för det.

Har du någon bra globalindexfond plus räntefond som du skulle rekommendera mig som Nordea-kund vore jag väldigt tacksam.
De bästa fonderna är aktivt förvaltade och vi tipsar om sådana på Privata Affärers fonduppslag i varje tidning. En av dessa  kommer från Nordea, nämligen Nordea Stabila Aktier. Det bästa utbudet av fonder finns i regel hos oberoende fondtorg som Avanza, Nordnet och Fondmarknaden. Där kan du hitta räntefonder som AMF Räntefond Kort och Spiltan Räntefond som är de billigaste korträntefonderna. Du kan också hitta fler bra globalfonder än vad storbankerna många gånger erbjuder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)