Framtiden för H&M, industriaktier & räntefonder

Dags för ännu ett inlägg med mejlfrågor och svar som din skäggige aktierådgivare gett. 🙂 Håll till godo:

Är det bra att köpa olja?
Det borde det vara, men det kan lika gärna fortsätta ned ett tag till. Det är svårt att fånga en kniv som faller.

Jag har min del av ”säkra” sparande in cicero avkastning och SPP obligationsfond. Jag läste denna artikel http://blogg.avanza.se/hemberg/2014/12/17/obligationsfonder-kan-smalla/ Och undrar om mina fonder är sådana som menas? Vad tror du själv om risken som han beskriver?
Både Cicero Avkastningsfond och SPP Obligationsfond kan placera i papper med lång löptid, vilket inte är så bra när ränteläget eventuellt vänder uppåt och stiger långsiktigt. Risken som beskrivs i artikeln syftar mer på kredit- och likviditetsriskerna i respektive obligation. Rent teoretiskt kan stora uttag från fonder som sitter i räntepapper som handlas sällan tvingas rea ut sina papper, men risken för det känns som mkt liten. Sannolikt kan dina fonder behålla sina räntepapper löptiderna ut. I det stora hela behöver du inte oroa dig alltför mycket, men riskerna vore lägre i kortare räntefonder.

Jag undrar  om Sandvik och Alfa Laval som du rekommenderat ett tag, ligger en del back på båda och har ingen stress men börjar själv ändå undra om det verkligen är det bästa möjliga just nu…
Just nu är kanske inte Sandvik och Alfa Laval det bästa att äga, trenderna i aktierna är ju inte direkt uppåt. För kortsiktiga är det därmed lite tveksamma innehav, men för oss långsiktiga är det snarare bra lägen att börja/fortsätta köpa dem. På fem år blir det säkert bra.

Privata Affärers portfölj byts bolagen ut eller startar den bara om från noll?
I PA-portföljen brukar vi börja om vid varje års början. En sorts nystart med samma belopp varje år, men oftast flera nya aktier.

Var hittar man dina portföljer?
Min privata portfölj finns på sidan med yrkesmoral och sparportfölj

Jag har sen tidigare ca 2,5 miljoner i aktier samt lika mycket i fonder. Jag och min fru är båda 75 år och har inga skulder utan lever ett gott liv. Vi har två vuxna barn samt fyra barnbarn och det är mycket på deras framtid vi tänker. Har du några bra förslag på ca 3-5 år.
På 3-5 års sikt borde det komma en större börsnedgång, men vi vet ju aldrig från vilken nivå den kommer och när. Investera i det du har, men se till att du har åtminstone en del i korta räntefonder så du har balans i portföljen. Efter tre års uppgång vågar jag inte råda köp av aktier för hela summan direkt, snarare köp på rekyler etc.

Jag har aktier i H&M, Telia och Industrivärden. Är detta bra aktier att äga just nu? Min man menar på att H&M t ex är otroligt övervärderade.
Jag har inget allvarligt att invända mot dina aktier. Om det är läge eller inte i H&M beror på vilken typ av placerare du är. För kortsiktiga eller för den som behöver pengarna till annat utanför börsen inom ett år är det kanske dags att sälja H&M. För långsiktiga ägare är det behåll som gäller och kursrekyler kan snarast ses som köpläge. Aktien har alltid hög värdering i form av högt p/e-tal etc, men det säger inte alltid någon om hur kursen kommer att gå. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)