Från Volati till fonder

Här är veckans frågor och svar. Nästa aktiechatt hos PA kommer som vanligt på fredag. 

Volati Preferens ges ut till kurs 106:-. Vad är inlösenkursen?
Volati Pref har 145 kr per preferensaktie som inlösenkurs 0–5 år efter den initiala emissionen maj 2015, 135 kr efter 5–10 år och 125 kr efter 10 år alltså efter maj 2025.

Träffade bank SEB och fick en privat bankman som tyckte att jag skulle placera i fonder och i Aktiebevis för tyska exportbolag mm. Han sa att detta är bara för premiumkunder? Kan det va så? Är det för att det är större risk?
Aktiebevis för tyska exportbolag kan med lite tur bli en hyfsad produkt, men aktier är i längden bättre. Aktier är lättare att förstå sig på och billigare. Vissa saker kanske bara erbjuds premiumkunder, men det låter lite som säljsnack. 

Kostar det inte massa med fonder? Är det inte bättre att jag köper tillbaka H&M, SKF Volvo, Astra Zeneca mm??
På sikt är säkert svenska välskötta aktier en bra placering som är billigare än aktiefonder. Har du sålt aktier i vanlig depå blir det reavinstskatt nästa gång du deklarerar. Däremot inte i kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. Nu när börsen står ganska högt kanske du inte ska köpa tillbaka allt om du har sålt, utan behålla en del utanför börsen. Tajming är svårt, men vi vet att somliga år faller börsen rätt mycket. Aktier och aktiefonder är bra på 5-10 års sikt, mer aningen mer oklart på kortare sikt även om trenden är upp nu. 

Önskar råd om min hög risk-portfölj jag har hos Länsförsäkringar. Är inte avgiften väl hög med 1,70%? Till hösten har jag ytterligare 300′ kr att placera, vad ska jag titta efter för bäst och tryggast avkastning? Aktiefond/blandfond/aktier/räntepapper etc?
1,7% kanske inte är det billigaste, men det är inga superdyra fonder heller i så fall. 
För nyplaceringar kanske lite Spiltan Räntefond Sverige för tryggheten och svenska investmentbolag som Investor, Lundbergs, Melker Schörling, Ratos, etc för avkastning på lång sikt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)