Konsten att bli starkare

Från toppen 2016 och fram till och med 2021 blev jag allt svagare fysiskt. Under början av 2022 har jag äntligen knäckt koden, så nu tror jag att jag kan konsten att bli starkare.

Det har hittills varit årsbästa på gymmet varje pass, i alla fall i något set i minst en övning. Det är en helt annat trend och känsla än på flera år. Faktum är att jag i marklyft nu presterat bättre än på fyra år.

Under början av 2022 har jag äntligen knäckt koden, så nu tror jag att jag kan konsten att bli starkare. Bild på marklyft i Fuengirola april 2022.
Inte sedan 2018 har jag klarat två repetitioner på 130 kg i marklyft.

Jag har styrketränat några gånger i veckan i kanske tio år nu. Mina personbästan toppade 2016 och förklaringarna till att jag sen bara blev svagare är svåra att analysera fram. Det handlar sannolikt om brist på tid och ork att träna tillräckligt samt vara tillräckligt rörlig i ryggen så jag inte får ryggskott. Utomlands har jag kanske inte alltid haft tid att äta så regelbundet som jag behöver.

Konsten att bli starkare

2022 inleddes med omtag i träningen. Jag bestämde mig för att öka träningsdosen på gymmen för att jag nu hade tid och lust att prioritera det. Nytt mentalt fokus. Just mitt knep var att äta lite innan varje pass, för att annars tappar jag ork och blir hungrig efter drygt en timme.

Mitt mål är att varje pass träna tio set för varje respektive tredjedel av kroppen. Underkropp, press och drag. Push, pull, legs. Fast jag kör alltid helkroppspass, så varje tredjedel får varje pass ca tio set och alltid är majoriteten av seten i basövningar som knäböj, marklyft, bänkpress, stående press, skivstångsrodd och chins.

Därmed blev passen klart längre. Istället för 1 tim 15 min blir det ca 2 timmar. Ovanpå det löpning med tempohöjningar och sprintruscher, oftast de dagar jag inte gymmar.

Konsten att bli starkare är med andra ord så enkel som att jag helt enkelt har lyckats förmå mig att träna mera.

Progression kan vi få inom träning och idrott på flera olika sätt. Jag tror inte det spelar någon större roll för oss som tränar på amatörnivå exakt hur vi får det. Det viktiga är att belasta kroppen mer och mer över tid, men inte för mycket så du blir skadad.

Om du aldrig ökar intensiteten, eller tyngderna, eller antalet set eller reps, utan alltid tränar som du gjort finns det ingen anledning för kroppen att växa. Om du sen ökar antalet repetitioner per set, eller antalet set, eller tyngderna per set, spelar mindre roll.

Motsvarande inom konditionsträning behöver vi öka den veckovisa träningsdosen i antal km, eller antal minuter och timmar träning, eller i intensitet (springa snabbare eller ha större andel intervaller), etc.

Det stora problemet är att det är svårt att få tid och ha motivation att verkligen bara öka och öka på träningen.

10 reaktioner till “Konsten att bli starkare”

 1. Mitt enkla förslag är kika in på Styrkelabbet.se blogg/podd/you-name-it

  Följde dem under min styrkesejour har mycket matnyttigt och som jag ser det vettiga upplägg för oss som över gör annat.

 2. Det allra viktigaste med träning är egentligen kosten. Därefter att konstant öka volym. Men sköter man inte kosten och äter tilltäckt så händer det inte mycket på gymmet.

   1. Jamenvisst, så sant! Plus att kroppen – och inte bara knoppen – behöver nya utmaningar och varierad träning för att bli starkare och mer uthållig. Samma, samma hela tiden funkar inte.
    Grattis, förresten, såg jag – i efterskott.

 3. Kul att du inte enbart sitter vid skärmar och nagelfar siffror, utan också ägnar dig åt träning! Tränar själv regelbundet sedan väldigt många år, och kan spontant rekommendera att kombinera styrketräning med meditation – skapar sund balans som bl.a. leder till klartänkthet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)