Konsten att inte sköta en aktieportfölj

Jag gillar verkligen tidningen Affärsvärlden och är en trogen prenumerant. Tyvärr har uppslaget med deras ”aktiva portfölj” börjat närma sig underhållning, från att tidigare ha varit mer ekonomiskt och börsmässigt givande.

En gång i tiden hade Affärsvärlden främst strategin att välja kvalitetsbolag i stigande kurstrender där vi sett en rekyl. Det fungerade utmärkt. De senaste två åren har portföljen ändrats dramatiskt och börjat prestera allt sämre. Jag har aldrig sett en liknande misshandel av en tidigare läsvärd produkt.

Aktiva portföljen är -1,1 procent i år, trots att det mesta på börsen gått upp. OMXSGI är samtidigt upp 11,2 procent.

Grafen jag fotat av är från förra veckan, nu har portföljen tappat än mer.

1 Satsningen på turn around-case må ha större potential i teorin, men det är svårare att tajma och kräver mer långsiktighet. Något som Affärsvärlden inte borde ha i aktiva portföljen som av namnet att döma borde vara kortsiktig. Aktier som Qliro, Telia, Ratos och H&M har det senaste året eller så passerat i portföljen och det är inte lätt att tajma en kursbotten i bolag som kämpar.

2 När aktierna inte går som de ska borde tidningens börsredaktion använda sig av stop loss. Det skedde under glansdagarna, men nu ser det ut så här:

Affärsvärlden har slutat använda stop loss.

Varför finns kolumnen med stop loss kvar när den aldrig används?

3 Hur aktiv är man i en portfölj när man under en hel börsuppgång har Xact Bear som största innehav? Den senaste vändan med Xact Bear är från och med 1 april 2016, vilket är ett passande köpdatum. 🙂 Drygt ett år har denna feltiming legat i portföljen och enligt nr 18 för året är kursutvecklingen nu -35,2 procent. Affärsvärlden som har så kompetenta analytiker, jag fattar inte denna strategi.

4 Varför finns kolumnen med riktkurs kvar när den aldrig används längre?

Inga riktkurser i portföljen heller.

Nu är timing inte min starkaste sida och jag söker inte jobb på Affärsvärlden, men jag är rätt bra på strategier. Jag vill därför föreslå någon form av strategiskt samarbete med t.ex. @kavastu eller någon annan som är bra på trender och timing. Som läsare av Affärsvärlden skulle jag tycka det vore intressant. Det vore det även om redaktionen återgick till de strategier som ni har kolumner i portföljtabellen till, stop loss och riktkurs.

6 reaktioner till “Konsten att inte sköta en aktieportfölj”

  1. Wow, ja, vad har hänt? Har fikarasterna blivit för långa eller någon sjuk? Gillar inlägget du skrev, du har kollen = )-

    1. Tack, en sak som hänt de senaste två tre åren är en del personalförändringar, men jag har ingen insyn i hur Affärsvärlden arbetar.

  2. känns som Marcus är en av verkligen få bloggare/anställda som jobbar för oss aktieköpares bästa och verkligen kan tala om vad som händer, och komma med goda råd ,och det måste inte alltid vara goda köpråd utan även mycket att se upp med

  3. Ojdå! Läser sällan Affärsvärlden så jag har missat detta. Att lyckas få en aktiv portfölj att gå minus i dessa tider är sannerligen ett konststycke 🙂 Låt oss hoppas att de läser din eminenta blogg och tar till sig kritiken!

    1. Jag hoppas Affärsvärlden ändrar på strategierna någon gång de närmaste åren, men oavsett är det spännande att följa portföljen (fast av fel anledning).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)