Svenska Oatly var vid börsintroduktion i USA under 2021 ett hajpat bolag, men sedan har aktien kraschat. Havredrycksbolaget har dessutom kvalitetsproblem med sina chokladdrycker, i alla fall i Sverige där jag köpte mina.
Jag gillade oväntat nog verkligen Oatly Havredryck Choklad, både varm och kall. Efter något år eller så av konsumerande började den nu under våren 2025 smaka illa, oavsett butik och paket. När jag klagade menade bolagets kundtjänst att den dåliga smaken var en ”liten batch” som det handlade om. Jag fick även värdecheckar och därmed plåster på såren.
Efter flera veckor vågade jag nu i april 2025 testa och dricka igen och äntligen var det en drickbar Oatly Havredryck Choklad. Då kan man tro att varumärket kanske överlever, i alla fall om det under tiden smakat som det ska i alla andra länder där produkten säljs. Döm om min förvåning när det andra paketet jag köpte i samma butik smakade unket och konstigt. I hur många månader ska Oatly sälja en produkt som smakar skit?

Oatly-aktien håller jag mig undan. Visst stiger försäljningen per aktie med 4-8 procent om året, vilket är lovande. Tyvärr redovisar bolaget röda siffror på sista raden så det här blir någon form av chansaktie som inte passar mig. Kanske är det bättra kvalitetskontroll på deras andra produkter, men det är inte värt risken.
Hajpade aktier ska vi se upp med. Om det skriver jag i krönikan på Privata Affärers sajt.
”I aktier där det råder rena hajpen kan vi tjäna snabba pengar, men sen kommer ofta kraschen. Det gäller att vara beredd att sälja i tid. Risken är störst i de bolag som är nya på börsen och i de som lanserar nya produkter i heta sektorer.”
I krönikan nämner jag även kurskraschade Beyond Meat som ett exempel.
Jag drack Oatly chokladmjölk när jag var i Los Angeles. Köpte en stor kartong men ångrade mig bittert. Den smakade klövermjölk och var odrickbar. När jag sedan av en händelse sprang på ägarna i ett annat sammanhang så ställde jag frågan varför det var så och svaret blev att det var olika havresorter. Kanske detta kan vara svaret på varför du inte gillar den nu, de har bytt sort?
Tack för info! Det skulle förklara en del, men jag tycker att den unkna eftersmaken inte borde kunna skilja sig så mycket åt. Fast jag vet inget om havre på det viset.
Jag har visserligen aldrig läst några rapporter från bolaget ens försökt förstå hur deras tillverkningsprocess fungerar men jag förstår inte hur de år efter år kan gå med förlust.
Innehållsförteckningen har jag dock läst och även sett literpriset i affären.
Oatly köper alltså havre för ca 2 kr/kg, stoppar in det i en fabrik där det späs ut med 90% vatten och lite rapsolja och säljer det för ett högre literpris än riktig mjölk. Förvaring och transport kräver ingen kyla och hållbarheten är 1 år.
Jämför det med riktig mjölk där Arla nu betalar bönderna ca 6 kr/kg, det är kyltransporter i alla led och hållbarhet ca 1 vecka. Ändå går Arla med vinst och säljer sin mjölk billigare än Oatly säljer sin.
Detta övergår mitt förstånd.
Oatly har faktiskt rätt låga bruttomarginaler. Bara 28,7 procent enligt Börsdata. Märkligt.