Läsarfrågor – När återinvestera utdelningarna och när köpa fonder?

Fråga: När man får utdelning på sina respektive aktier, hur går man (du) tillväga för att återinvestera dem rent konkret? Går man in på ex sin ISK, tar den summa som utdelats och köper så många nya aktier man kan i det bolaget? För visst går det inte att automatisera, eller?

Svar: Det stämmer att det inte går att automatisera återinvesterande av utdelningar. Vi får göra det själva, vilket jag tycker är rimligt. Köp det du tycker känns mest köpvärt i din portfölj. Kanske en aktie som rekylerat ned, samma aktie som gav utdelningen eller en annan. Nu när börstrenden är uppåt lönar det sig sannolikt att investera utdelningarna snabbare än om de flesta kurstrender pekar nedåt.

Du kan också ta utdelningarna från flera bolag köpa aktier i ett bolag. Inte heller där har jag någon gyllene regel, utan det handlar mest att hitta ett praktiskt system som fungerar för dig.

Fråga: Min tanke är att kanske investera i ett antal fonder med olika inriktning och stabila bolag med hög direktavkastning. Jag skulle helt enkelt behöva hjälp med att hitta en bra portföljsammanställning och investeringstakt (allt på en gång eller successiv placering).

Svar: Ett förslag är att du köper några billiga och bra fonder, som Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Xact Högutdelande. Investmentbolag och utdelningsaktier har historiskt sett gett överavkastning.

Trenden på börsen är uppåt sedan ett antal månader, så det är nog lika bra köpa för en hel del direkt. På tio år lönar sig säkert aktiefonder, på fem år är sannolikheten lägre men ändå rätt hög.

Är du orolig för rekyler eller den nedgång som förr eller senare kommer har du minst någon miljon utanför och investerar inte den förrän börsen kraschat och fallit med 30 procent eller mer. Likvider redo för köp har en lugnande effekt om det går ned.

4 reaktioner till “Läsarfrågor – När återinvestera utdelningarna och när köpa fonder?”

  1. Sparinvest erbjuder möjlighet att automatiskt återinvestera utdelningen i det utdelande bolaget.
    Om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt, men det går alltså att automatisera återinvesteringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)