Ny aktie – Alfa Laval

Jag har köpt en liten post i Alfa Laval. Ett kvalitetsbolag inom industri och energieffektivitet jag länge trott på i ett långsiktigt perspektiv. Nu när aktien rekylerat från toppen bestämde jag mig i veckan för att leva som jag lär. På grund av tidsbrist och lite krasslighet har jag inte hunnit meddela det förrän nu.

Alfa Laval har inte den allra högsta direktavkastningen, men har aldrig sänkt utdelningen. Bolaget har heller inte den lägsta värderingen mätt som p/e-tal, men alltid hög avkastning på eget kapital. 

Min lilla post vill jag flerfaldiga framöver, när jag får nya likvider och tillfälle. 

 

4 reaktioner till “Ny aktie – Alfa Laval”

 1. Jag har också en liten post av aktien sedan några månader tillbaks som ligger -1,6%.
  Håller helt med dig i synen på bolaget, och har också planen att äga en större post framöver med inköp vid börsdippar.

  Men själv har jag fått känslan att aktien känns lite kall, och har nästan funderat på att sälja och köpa in mig senare. Anledningen till det är att börsen ligger på nya rekordnivåer samtidigt som konjunkturen verkar trög. Och bolaget hade försvagad orderingång, marinsegmentet spås falla i fjärde kvartalet, och olja/gas kan ha svag efterfrågan nästa år på grund av fallande oljepris.

  Det fick mig att fundera på vad som kommer ge kursen kraft närmsta månaderna, samtidigt som det inte känns omöjligt att börsen dippar mer eller mindre innan utsikterna stärks för bolaget.

  Hur är din syn på detta?

  Tackar för intressant läsning och hoppas du kryat på dig!

  1. Tack, jag mår bra igen nu. Jag håller med om att Alfa Laval är en ganska kall aktie nu, men det är det som gjort att den gått ned sedan i våras. Om konjunkturen drar ned bolagsvinsterna kan kursen falla än mer, men med lite tur är det mesta av det värsta redan inräknat för Alfa Laval. Någon snar långsiktig vändning uppåt tror jag iofs inte på. Läge att försöka bottenfiska då och då.

   1. Ja vi får hoppas att den tidigare lugna uppgången och senaste nedgången dämpar eventuella fall och laddar för nya uppgångar när konjunkturen sätter fart.
    Undrar hur mycket bolaget kan växa närmaste 10 åren och var motsvarande kurs kan ligga då. Känns som ett bra bolag att äga hur som helst!

    1. Det vore rimligt att få minst 10 procents avkastning om året i snitt. Det innebär dubblat kapital på sju år. Men Alfa har högre avkastning på eget kapital än så…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)