Nya tips för sparande i aktier och fonder

Här kommer nya friska frågor och svar om sparande!

Har jag en fråga som jag grunnar på; jag har ett kapital på 1,8 och är helt handlingsförlamad. Vad tycker du – ska jag följa efter ”fånga aktierna” eller har du någon annan långsiktig tanke du skulle kunna bjuda mig på.
Står du utanför börsen med hela kapitalet nu? I så fall känns det för sent att börja köpa stort och tungt. Du får fundera ut vad du vill ha för långsiktig strategi och fördelning mellan olika tillgångar och hålla den. Köp aktier försiktigt och öka sedan de år börsen går dåligt eller när bra bolag ändå hamnar i en kurssvacka. 

Är 73 år och har en aktieportfölj för runt 1 miljon, innehållande: Investor-Atlas-Nordea-Sandvik-Volvo, har haft dessa aktier i cirka 2 år. Anser du jag skall dra ner risken, med tanke på både min ålder och att jag redan har fått hygglig avkastning och inte vill bli av med vinsten, trots att börsen fortsätter sin resa uppåt?
Behöver du pengarna till annat inom ett till tre år ska du börja sälja nu eller åtminstone i år. Placerar du på längre sikt, 4-5 år eller mer bör du behålla det mesta och inte försöka tajma börsen. 

Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på och lägga ut på din web.
Hur fungerar produkter som BULL OMX X15 SG? Låter för bra för att vara sant. Hur fungerar kursen? Hur kan produkten vara lönsam för emittenten?
Utgivaren av bull-certifikat och liknande produkter tjänar pengar på förvaltningsavgiften och på spreaden (skillnad mellan köp- och säljkurs). Kapitalet du köper för går till terminer som följer det underliggande indexet, här ett OMX-index. På så vis är utgivaren hedgad, säkrad.  Hela potentialen och risken ligger hos dig som placerare. Går börsen t.ex. ned 6% nästa börsdag förlorar du 90 procent. 

De som du kallar permabjörnar kanske vill att aktiekurserna ska baseras på företagens vinster och inte på vad s.k. experter säger,för längre tillbaka sen var det mer på det viset.ex i juli 2008 kostade Boliden 159 kr och då sa analytikerna att den var lågt värderad i feb 2009 kostade Boliden 16 kr då sa samma analytiker att den bara var värd 9 kr??
Med permabjörnar menar jag i första hand placerare som sedan finanskrisen eller ännu längre tillbaka satsar allt på silver och guld, eftersom de tror på ny finanskris el.d. Att sen vissa experter är positiva som permabulls, permatjurar, även när börsen är dyr är en annan sak. 🙂

Jag är ute efter att placera både lång och kortsiktigt, Jag kan tänka mig att placera 10.000 till en början och sedan placera upp till 50.000. Jag har kikat på både Carnegie Strategifond och Carnegie Corporate Bond A. Är dessa två stabila mixfonder att spara sina pengar på? Ska jag placera 50/50 eller ska jag satsa på en mixfond? Läst att Strategifonden så ska man inte ha avsikt att plocka ut sina pengar på minst 5 år medan Corporate har 2 år. Jag vet inte hur min framtid kommer se ut därför jag är lite fundersam. Är för övrigt 20 år och eventuellt så kommer bostadsköp bli aktuellt inom 5 års ramen.
Carnegie Corporate Bond är ingen mixfond utan satsar allt på företagsobligationer, men det är bra grejer det också. 🙂 Carnegie Corporate Bond har lägre risk än mixfonden/blandfonden Carnegie Strategifond. Börsen är rätt högt värderad nu, så även om trenden är upp så är det rätt med låg risk om du eventuellt ska köpa bostad inom fem år. På fem år eller längre sikt brukar jag rekommendera aktier och aktiefonder. I ditt fall känns 50/50 som en trygg strategi, men kanske du skulle ta en del (10-20%) i en aktiefond, det beror lite på hur långsiktig du kan vara. 

När kraschen kom år 2000 – hur mycket gick aktierna ner
från när de stod på toppen till botten? När nåddes botten? Typ 2002?
Börsen föll ca 67% och bottnade 2002. 

Har en mkt trygg ekonomisk profil. Är intresserad av dessa aktier, finns det ngn bra fond som motsvarar detta? (tycker 700 kr är för mkt att betala i bara courtage)
Astra Zeneca, Hexagon, Alfa Laval, Castellum, Industrivärden, HM, SEB
Ser ut som en bra samling aktier. Beroende på vilken bank/mäklare du använder borde du kunna komma ned i 39 kr eller lägre i courtage för småaffärer. Jag tror inte det finns någon fond som har fokus mot just de sju aktier du nämner. Däremot finns många bra aktiefonder.

/Marcus med skägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)