Nybörjaraktier, Transtema och Atlas

Här kommer de senaste frågorna och svaren som jag fått per mejl.

Har du några tips på aktier med god framtidsutveckling inom de närmaste 5-10 åren? Jag som är nybörjare har tänkt mig att initiera med 10,000 kr utspridd på en ca 4 bolag. För tillfället köpte jag aktier i ABB, men känner att det kan vara lite för sent för att ha köpt hos dem.
Jag brukar rekommendera investmentbolag som Investor, Industrivärden och Lundbergs som en början för nybörjare. Ger god riskspridning och bolagen har över tid slagit börsindex i totalavkastning.

Jag har ett antal Transmode som just nu ligger som uppköpskandidat. Ska jag vänta på ett faktiskt bud eller är det läge att sälja nu?
Det har kommit ett uppköpsbud på Transmode, men det är inte brådska att tacka ja eller nej. Avvakta utvecklingen. Frågan är om budet går igenom.

Har du kollat Transtema Group. Dom gör en spridningsemission inför deras
listning på AktieTorget. De säger att dom är ett lönsamt tillväxtbolag i en tillväxtbransch. Priset har satts till 3:80 per aktie. Om deras egen värdering av bolaget stämmer så släpper dom in nya aktieägare till samma pris som deras egna aktier är värda. Vad är din uppfattning om bolaget? Har dom värderat bolaget rätt? Är det en chansaktie eller tror du bättre/sämre om bolaget? 
Transtema verkar vara en bra chansaktie. Bolaget skriver i memot att 2014 års vinst var delvis av engångskaraktär. Expansionen kan ge en svacka i resultatet ovanpå det, men för att vara en aktie på Aktietorget är bolaget intressant.

Vad tror du om Atlas Copco? De visar goda siffror på lång sikt och ledde till att jag investerade den större delen av min nuvarande portfölj hos dem. Och vad tror du om Probi?
Atlas Copco är ett kvalitetsbolag, dagens kurssvacka till trots. Probi är en bra chansaktie. Problemet är tajming, trots allt är båda aktierna upp rejält i år och kortsiktigt är det svårt att bedöma uppsidan. 

2 reaktioner till “Nybörjaraktier, Transtema och Atlas”

  1. Hej! Vilken av bankerna Swedbank och Nordea skulle du välja utifrån långsiktigt ägande? Och varför?

    1. Hej! Jag skulle nog välja Swedbank, lockade av det högre direktavkastningen. Det valet gör jag efter tvekan, då Nordea känns aningen närmare låg risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)