Satsa på preffar som handlas runt eller under sina inlösenkurser

Affärsvärldens utdelningsportfölj inför 2022 innehöll endast en preferensaktie och det med denna motivation från den 22 december 2021:

”I år startar portföljen med endast en aktie med fast utdelning, Fastpartner Pref. Den handlas nära inlösen (116,67 kr) vilket vi tror begränsar risken att en eventuell ränteuppgång devalverar kursen.”

Jag har funderat på det en tid och jag är fortfarande osäker på om jag håller med.

Å ena sidan stämmer det att en aktiekurs i en preff som handlas högt ovan sin inlösenkurs innebär extra risk. Det visade veckans stora ras i Sdiptech Pref, sedan just Affärsvärlden varnat för aktien (länk till Avanza, öppnas i ny flik). Det kan ju bli inlösen förr eller senare i alla preferensaktier.

Vi ska prioritera preferensaktier som handlas runt eller under sina inlösenkurser. Däremot är det tveksamt om det skyddar mot stigande räntor.

Många (små?) placerares förhoppningar om inlösen skulle dessutom kunna få kursen att inte falla så långt under inlösenkursen, trots stigande räntor och allmänna kursfall på börsen. Det finns en sådan möjlighet, det har Affärsvärlden rätt i, men jag är inte alls säker att det skulle hjälpa särskilt mycket.

Å andra sidan är jag tämligen säker på att de längsta marknadsräntorna kortsiktigt styr de stora kapitalflödena på börsen mycket mer än inlösenkurserna i preffarna. Stora rörelser på kapitalmarknaderna på grund av stigande räntor borde få preferensaktierna att falla på bred front.

Oavsett ska vi prioritera preferensaktier som handlas runt eller under sina inlösenkurser och vara försiktiga med de övriga. Det var därför jag till slut sålde mina aktier i Sdiptech Pref i höstas, de stod så högt över sin inlösenkurs och direktavkastningen hade blivit medelmåttig. Det är viktigt att hålla nere riskerna.

Se alla villkoren och utdelningarna för preferensaktierna här.

Och preferensaktier tar jag förstås upp i min bok om aktieutdelning.

13 reaktioner till “Satsa på preffar som handlas runt eller under sina inlösenkurser”

 1. Hej Marcus. Tack för en bra och mycket informativ blogg! Med tanke på det osäkra ränteläget anser du att preffar fortfarande är intressanta att investera i idag? Eller har du något annat alternativ, med förhållandevis hög direktavkastning, som du anser bättre i dessa tider? /Anders

 2. Hej Marcus,
  Skulle du kunna tänka dig att köpa tillbaka Sdiptech pref nu när den börjar närma sig inlösenkurs? Direktavkastningen är ju ändå 7% vilket måste väl anses vara bra.
  Mvh Joakim

 3. Hej Marcus,

  Hoppas allt är bra!

  Tråkig börs 2022, tror du det handlar om rekyler eller nedåttrend?

  Är det för sent för att sälja / för dumt för att köpa?

  Mvh
  Jens

  1. Hej! Jag tror det är en kortare tids nedgång, men jag är inte lika optimistisk längre.
   Omöjligt att veta om det är för sent att sälja, men statistiskt sett är det nio gånger av tio för sent att sälja efter över 10 procents börsnedgång.

 4. Det som håller Fastpartner över alla andra pref är att Sven-Olof sitter på majoriteten och att free floaten därmed är konstant begränsad. Givetvis är det inte särskilt bra att köpa över 116,67. Även S-O kommer att lösa in.

 5. Hej!

  Tankar kring en portfölj med 7-8 investmentbolag, några Xact ETF samt nån indexfond att månadsspara i?

 6. Hej

  Vad anser du om K2A Pref? Tycker du den verkar ”stabil” som ett långsiktigt innehav vad gäller preferensaktier?

  Mvh
  Mikael

 7. Hej Marcus!

  Funderar på att krydda min ”tråkiga” utdelningsportfölj med något tillväxtbolag och funderar bland annat på Profilgruppen, K-Fastigheter, och New Wave. Fördelar med smålänningarna kontra skåningen? Hur ser du på dessa tillväxtbolag, deras värderingar, bransch och vallgravar, samt vem har enligt dig bäst potential de 3-5 kommande åren – och varför?

  Tack för din läsvärda och intressanta hemsida.

  Med vänlig hälsning,

  Tony

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)