Frågor och svar om SCA, Africa Oil och Humana

Ny helg och nya frågor och svar som inkommit under veckan kommer här. De flesta får jag förstås fortfarande under aktiechatten med Privata Affärer om fredagarna kl 10. Här nedan är de som kommer till min mejladress.

Du skriver att SCA B-aktien är att föredra tack vare högre omsättning. Men om A är billigare än B är det väl bättre att köpa A-aktien!? Eller? 
Då ska SCA A vara mycket billigare än SCA B i så fall. Någon krona tycker jag inte räcker.

Hur kommer det sig att kursen sjönk för B-aktien så pass mycket den 9 november? Påverkas SCA mycket negativt av Trump:en?
SCA har stor verksamhet i USA, men jag ser inte varför SCA skulle drabbas av Trump. Kanske tullar eller något.

Jag har läst kvartsrapporter och årsrapporter om Africa oil. Kunde knappt vad något av orden betydde och hur jag kolla deras vinst på åren så det gav mig inte mycket info. och hur analyserar jag en aktie? Är 14 och har inte så stor budget så jag tar hellre fler billiga aktier som jag hoppas stiger högre istället för dyra aktier som jag inte får lika många av. Vilka aktier är bra att slå till på nu? Och hur analyserar jag en aktie om dem kommer stiga eller sjunka. Vad tror du om africa oil?
Africa Oil går med förlust för deras oljeproduktion är inte riktigt igång än. Aktien styrs helt av oljepriset samt om de hittar mer eller mindre än förväntat med olja. Sådana faktorer är svåra att förutsäga. Africa Oil är en ren chansaktie och ingen aktie en nybörjare ska börja bygga sin aktieportfölj med. Om kursen är några kronor eller några hundra kronor för en aktie säger inget om kvalitén eller avkastningsmöjligheterna. Det beror på att alla bolag har olika många aktier, olika verksamhet, olika stor försäljning och vinst och så vidare. Jämför istället kursen med vinsterna, titta på om de höjer utdelningen varje år och så vidare.

Jag blir lite konfundersam på nedan hämtat från Humanas hemsida.
Hur tolkar jag detta? Kommer dom dela ut pengar till aktieägarna eller inte?
Utdelning
För att säkerställa högkvalitativa tjänster och för att finansiera fortsatt tillväxt har styrelsen i Humana beslutat att bolagets kassaflöde ska återinvesteras i verksamheten. Styrelsen föreslår därför att ingen utdelning lämnas vare sig för stamaktier A, eller för B, eller för preferensaktier C för verksamhetsåret 2015 och att disponibla medel istället överförs i ny räkning.

Utdelningspolicy
•En utdelning uppgående till 30 procent av årets resultat
•Den föreslagna utdelningen skall beakta Humana långsiktiga utvecklingsmöjligheter och finansiella ställning.
Det betyder att Humana inte delade ut något för 2015, alltså kom den ingen utdelning våren 2016. Har de inte finanser till utdelning eller ser bra investeringar kan de skippa utdelningen enligt policyn. För året 2016 kan det bli utdelning och den kommer i så fall våren 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)