Preff-ETF såld och svenska aktier köpta

Både före och efter valet i USA har jag handlat en hel del olika aktie-poster. Det är den helt klart roligaste typen av shopping.

Den största affären var att jag sålde amerikanska preferensaktie-ETF:en SPFF. Hög direktavkastning, men med en utdelning som sänkts en aning ett par gånger sedan 2015. Anledningen till den försäljningen är dels att dollarn är så pass hög historiskt nu att jag känner för att ta hem en vinst. Dels för att räntehöjningar rycker allt närmare. Då passar det bra att vikta ned mitt sparande i dollar och preffar.

Total avkastning i SPFF sedan första köp augusti 2014 och mindre tilläggsköp oktober 2015: 23,3 procent inklusive utdelningen. Hela avkastningen kommer från den starkare dollarn! Annars hade det varit en jättebra avkastning för att vara en lågriskplacering på drygt två år.

Portföljens viktning i dollar är nu 32,2%.
Vikten i preffar och ränte-ETF är 14,5%.

För kapitalet i SPFF har jag ökat i befintliga innehaven: Alfa Laval, AT&T, Betsson, Clas Ohlson, JNJ, HCP, Realty Income, Sampo, Tele2. Största ökningen var i Sampo på 40,8 euro och minsta i AT&T och Betsson.

Sampo är nu med liten marginal mitt största innehav, vilket känns rimligt om det någon gång under de kommande åren blir räntehöjningar. Blir det ny bankkris blir det förstås andra bullar av, men då kommer Sampos sakförsäkringar ändå att stå emot bättre än rena bankaktier.

Att jag köpt mest svenska aktier innebär framöver aningen mindre källskatt på utdelningarna och mindre valutaberoende, men också att jag får utdelningen mer fokuserad mot våren.

4 reaktioner till “Preff-ETF såld och svenska aktier köpta”

 1. Tjena Marcus,
  Full förståelse för omplaceringen. Även jag har viktat ned min exponering i dollar under året, framförallt Fixed Income noterat i dollar. Sampo tror jag blir bra, är sugen på den jag också men har inte fått tummen ur när det väl bjudits på fyndläge i den. Kanske blir något framöver. Nu fokuserar jag på att vikta upp Investor, en börsplacering med låg risk.

  Mvh petrusko

 2. Hej Skägget!

  Med räntehöjningar vid horisonten så går det dåligt för obligationer, priset sjunker. Jag har länge kollat på både PCN som är en stängd fond och PCY som är en statsobligationsfond
  Är detta ett köpläge som kan vara bra på lång sikt, säg 10-20år? Tanken är att ha dem som riskminimering och fixed income.

  Tack för att du tar dig tid med att driva din blogg, den ger mkt bra info =)

  1. Hej!
   Jag tror det är för tidigt. Om det blir räntehöjningar kan det handla om 1-2 år eller så beroende på konjunktur och inflation. Redan nu borde det inte vara något bra läge i lite längre obligationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)