Q&A – Välja depå och spara åt barnen

Plötsligt mitt i arbetsveckan kommer det en liten frågelåda med mina svar på era inmejlade frågor.

Har 3 vuxna söner 18-26 år som inte har något sparande sedan tidigare. Nu tänkte vi börja sätta in ca 500 kr/mån åt dem vardera. De kommer inte att vara aktiva själva så vad har du för råd till oss? Ska de öppna ISK eller kapitalspar hos t ex Avanza o vi gör överföringar dit, eller finns det något bättre alternativ? Är Avanza Zero ett bra alternativ? Ska de eventuellt ha fler fonder, nån globalfond kanske? Vad föreslår du?
ISK är sannolikt den bästa depån och varför inte Avanza. Gratisfonden Avanza Zero är en helt okej grund i portföljen, men innebär ganska stor slagsida mot svenska storbanker. Även aktier i investmentbolag som Investor och Melker Schörling ger bra riskspridning och förvaltning till låg kostnad. Välj den courtageklass som innebär noll eller 1 kr per aktieaffär, så går det rätt bra att månadsspara även om det kanske inte går att köpa aktier för exakt 500 kr per månad.

Jag har gått med på nyemissionen i Tele2 B; jag hade oerhört många aktier där tidigare o nu blev det ytterligare 662 st. Hur ser du på det? Tele2 dominerar min portfölj väsentligt. Det kan väl inte vara så fel sett ur direktavkastningssynvikel (du förespråkar ju detta i din senaste bok); bolaget ger för närvarande för B 7-8 % i direktavkastning. Soliditeten verkar ok och Tele2 som bolag expanderat kontinuerligt.
Tele2 har ju sålt av verksamheter utomlands, men det senaste förvärvet känns bra. Äntligen lite offensiv igen så de kan få upp vinsterna. I grunden är det ett stabilt bolag, även om utdelningsnivåerna är så höga att marknaden inte verkar tro de är uthålliga. Jag tycker inte du ska vara så här överinvesterad i det bolaget i längden.
För övrigt börjar jag tro mer o mer på HM – aktien nertryckt, men huvudägaren tankar ju aktien då och då, HM växer inte så bra som huvudkonkurrenten Zara-bolagen (Indutex), men trots allt tror du inte att det bolaget kommer att ta sig i framtiden? Har för mig att du har rekommenderat den aktien på mkt lång sikt – har jag rätt?

H&M har jag tipsat många om under lång tid, så det vore på tiden om vinsten och aktiekursen steg. H&M tror jag fortsatt på, men det är verkligen upp till bevis där nu.

Finns det verkligen någon aktie som du tror på i de verkligt små listorna? Aktietorget, NGM, etc? 
På smålistorna gillar jag bolagen AQ Group och Bahnhof på Aktietorget och Evolution Gaming på First North. De bolagen växer och tjänar pengar, till skillnad från många andra bolag på smålistorna.
Jag har nu lagt in en ”beställning” på stamaktier i Volati. Återstår att se hur
många man blir tilldelad, och om det ens var värt besväret. Vad tycker du talar för att köpa aktier i Kinnevik respektive Industrivärden C? De bolag som Kinnevik har i sitt innehav, är de lönsamma, eller är det mer att se som att det är ”extrapris” nu på Kinnevik efter ca 10 % nedgång på 3 år??
Alla tre investmentbolagen du nämner är bra i grunden. Volati får vi se vad det blir för kurs i morgon när handeln öppnar. Kinneviks teleoperatörer har inte imponerat på ett tag, men både dem och Industrivärden har oaktat timing bra korgar med aktier att köpa in sig i.
—-
Nästa frågestund blir som vanligt i aktiechatten på fredag på PrivataAffarer.se kl 10.

4 reaktioner till “Q&A – Välja depå och spara åt barnen”

 1. Ser att du äger Sampo och New Mountain Finance.
  Kikar lite på:
  Main Street Capital Corp (MAIN)
  New Mountain Finance Corp (NMFC)
  First National Financial Corp (FN)

  Är NMFC ditt givna val?

  1. Ja, det var den aktie som Oxford Income Letter rekommenderade. New Mountain har lite bättre utdelningshistorik än Main Street tror jag. Men det är nog ingen avgörande eller jättestor skillnad mellan de olika BDC:erna.

 2. Hej!
  Hur ser du på NMFC idag? AT&T? Boston Pizza? Cisco? APO? Frestande att öka efter dollarnedgång…
  Läge att öka?

  1. Hej!
   Jag ökade just i New Mountain. Boston Pizza ökade jag i förra månaden tror jag det vari. Cisco håller jag inte så bra koll på. Apollo känns fortfarande intressanta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)