Frågor och svar om Sandvik, Oriflame, Tele2, Investor

Fråga: Jag undrar var jag hittar upplysningar om när börsnoterade företagen har utdelning och hur mycket de har haft samt hur långt i förväg man ska vara ägare av aktier för att få vara med på utdelningarna.
Svar: Det räcker om du är aktieägare vid börsens stängning tre dagar innan avstämningsdagen, oftast är det då årsstämman hålls. Datum på kommande utdelningar kan du hitta här:
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/kalendarium-och-dagens-agenda/borskalender
X-datum är första dagen efter att det är för sent för att få utdelningen. Tänk på att aktierna alltid faller tillbaka lite varje X-datum, men att utdelningarna lönar sig främst på sikt. Senaste genomförda utdelning ska stå på respektive bolags sida under rubriken nyckeltal.

Fråga: Jag har funderat på att köpa ett par småposter i Oriflame och Tele2, men det kanske jag ska strunta i med tanke på de utmaningar som bolagen har? Trots väldigt bra direktavkastning?
Svar: Ett par småposter i Oriflame och Tele2 skadar inte. Den rätt höga risken kan du kompensera för genom att ge aktierna låg vikt i portföljen.

Fråga: Ett av Industrivärdens största innehav är just Sandvik. Blir det för mycket Sandvik i portföljen om jag har 15 procent i båda aktierna?
Svar: Industrivärden har 18 procent av portföljen i Sandvik, vilket betyder att av de 15 procent av din portfölj du har i Industrivärden får du 2,7 procentenheter till i Sandvik. Det är inte så oerhört mycket extra, men du skulle kunna ha sänka andelen Sandvik lite med tanke på det.

Fråga: Investor är en aktie som jag haft historiskt och jag som jag tycker är fortsatt intressant. Hur stor rekyl anser du behövs för att den återigen ska bli köpvärd? Eller är den redan köpvärd trots dagens höga nivåer?
Svar: Investor vore riktigt intressanta vid 150 kr, men rätt köpvärda redan vid drygt 180 kr. Detta utifrån aktiekursen och långsiktiga avkastningsmöjligheter. Men det går också att invänta större substansrabatt eller använda andra analysmetoder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)