Bästa bankaktien, kvitta reavinster, börja köpa #aktier

Vilken bankaktie är din favorit?
Blir det rekyl är storbankerna intressanta. Rent trygghetsmässigt gillar jag nog mest Handelsbanken, men det är klart att Swedbanks direktavkastning lockar mest för tillfället.

Har i år gjort reavinster på aktier på 25.000 SEK. Nuvarande innehav i Alliance Oil, Svedbergs och Connecta ligger på -23.000. Rekommenderar du att sälja dem för att kvitta mot vinsten? Är det alltid förmånligast att kvitta förluster mot vinsten?
Jag rekommenderar dig att du säljer förlustaktierna och kvittar mot reavinsterna. Då slipper du kapitalskatten. Tror du på någon av aktierna du sålt kan du alltid köpa tillbaka lite senare.

Vilken bankaktie skall jag köpa Nordea eller Swedbank?
Swedbanks aktie lockar mest just nu, bl.a. tack vare hög direktavkastning.

Min strategi har varit att börja titta på bolag vars aktiekurser har gått ”dåligt” alternativt inte riktigt hängt med i uppgången och som dessutom har en attraktiv direktavkastning. Utöver detta ska det självklart finnas långsiktig potential och ”naturliga” förklaringar till att läget ser ut som det gör. För att få en något så när trendkänsla har jag tittat på kursutvecklingen i fasta intervaller om 36, rullande 12, 3 samt 1 månader/månad. Jag tänker köpa månadsvis och min sparhorisont ligger på 5-7 år eller längre, med kontinuerliga, dock max kvartalsvis utvärderingar/förändringar av portföljen. Tänker jag rätt? Håller resonemanget?  Något/några bolag som absolut ska bort eller läggas till? Övrigt att tänka på/se upp med?
Du verkar tänka rätt i din strategi och taktik. Det är bra att köpa då och då för att sprida ut riskerna, och det är förstås svårt att veta om det kommer en rekyl snart eller om det istället går upp mer. Tänk på att vissa aktier har släpat efter med av en anledning, som Oriflame som inte växer och höjer vinsten som det en gång gjorde. Risken är därmed mycket högre för den typen av bolag än för aktier som Skanska och Industrivärden. Men med risk kommer också potential… Om du sätter lika mycket pengar i alla aktier eller viktar lite beror på vilken risknivå du vill ha.
————————————-
Det var frågorna och svaren från min mejlbox för den här gången. Fler frågor kan ställas direkt vid aktiechatten på privataaffarer.se nu på fredag kl 10.
/Skägget Junior

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)