Ska det vara höga eller låga P/E-tal i en högkonjunktur?

Läsarfråga: Jag undrar vad Rune Andersson på Mellby gård menar med att börsen är för dyr och handlas till p/e tal runt 20 under högkonjuktur, dessa siffror ska man se under lågkonjunktur? Är gapet mellan aktiekurs och vinst/aktie alltid störst under en lågkonjunktur? Förklara gärna för mig, ska det inte vara börskurser som sprungit iväg från vinst /aktie och höga p/e tal under en högkonjuktur?

Svar: När vinsterna är som högst borde p/e-talen vara låga då börsen inte borde värdera toppvinster så dyrt. Omvänt i en lågkonjunktur kan p/e-talen var höga då vi vet att vinsterna kommer att studsa upp rejält när ekonomin vänder. Så nu när det är goda tider och p/e-talen är runt höga 20 är börsen dyr, det är nog så han menar. Jag skulle säga att dyr är börsen om inte vinsterna fortsätter upp rejält innan toppen är nådd.

11 reaktioner till “Ska det vara höga eller låga P/E-tal i en högkonjunktur?”

 1. Tjena Marcus! Jag sitter med en del Sas pref, som väl troligtvis kommer att bli inlösta till våren? Om det blir inlösen, kan jag i så fall bli tvingad att acceptera tex stamaktier eller en ny pref med sämre utdelning som betalning, eller måste de ge 525 kr kontant? Funderar på om man vågar sitta kvar eller ska sälja av innan inlösen blir aktuell, är inte intresserad av stamaktier eller en ny pref i Sas. Tack på förhand!

  1. Hej!
   Troligen kommer de att följa villkoren och betala dig kontanter för SAS Pref, men det är fullt möjligt att du får stamaktier istället. Oavsett kan du sälja då när beskedet kommer i så fall. Det finns i regel gott om tid att sälja till rimligt bra kurs innan själva inlösen genomförs.

 2. När tror du att börsen e på sin topp innan den vänder neråt?? Finns de nå varningssignaler man ska hålla utkik efter ?

  1. Jag tror det blir ett bra vinterhalvår, men vad vet jag. Timing är inte min specialitet, men de som är duktiga på trender tro på en uppgångsvåg till.

 3. Hej Marcus!

  Vad tror du om Kopparbergs framöver? Vad jag förstår så har omsättningen och vinsten inte ökat nämnvärt i Q1-Q2 rapporterna i jämförelse med föregående år, ska jag sälja och allokera om till något annat?

  1. Hej!
   Jag ser ingen snar vändning i Kopparbergs, men långsiktigt är det troligen fortfarande ett bra tillväxtbolag.

 4. Hej Marcus,
  Jag har en utdelningsportfölj bestående av Axfood, Castellum, H&M, Handelsbanken, skanska, Investor, Industrivärden samt Xact högutdelande som jag månadssparar i till pensionen. Har sedan tidigare en portfölj i tjänstepensionen bestående av Kinnevik, Hemfosa, Beijer Alma, Swedish Match, Sampo och Hexpol. Funderar på att ta in två nya aktier i nya branscher i den privata portföljen och funderar på ABB, Bilia, Ework samt SJR. Vad tror du eller har du några andra förslag? Alternativt att ta in någon från tjänstepensionsportföljen.

    1. Ework är klart spännade på sikt och SJR är inget dumt bolag. ABB känns smådyrt på de här nivåerna, men konjunkturen kanske överraskar uppåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)